Cei mai mici roboți multifuncționali creați în SUA

Aceștia au devenit cei mai mici, mai ușori și mai rapizi roboți complet funcționali din istorie.

Dispozitivele inspirate de gîndaci și de viperele de apă pot fi utilizate într-o multitudine de industrii, cum ar fi: polenizarea artificială a culturilor, căutarea și salvarea, monitorizarea mediului, micro-fabricarea și chirurgia robotică. Mini-scarabetele cîntărește opt miligrame, iar vipera de apă 55 de miligrame, iar ambii roboți sînt capabili să atingă viteze de aproximativ șase milimetri pe secundă. Acești parametri îi fac cu cîteva ordine de mărime mai rapizi și mai ușori decît predecesorii lor.

Mini-roboturile se pot deplasa cu ajutorul a două fire minuscule, fiind capabile să dea din aripi sau să își miște picioarele cu o viteză de pînă la 40 de ori pe secundă. De asemenea, această tehnologie necesită un nivel minim de energie electrică sau termică pentru a le alimenta mișcarea, ceea ce îi face eficienți și rentabile. Conor Trygstad, doctorand în cadrul Școlii de Inginerie Mecanică și a Materialelor, remarcă faptul că acești mini-roboți, în ciuda performanțelor lor impresionante, sînt încă în urma omologilor lor biologici din natură. Cu toate acestea, viteza și ușurința lor oferă noi perspective în robotică.

Oamenii de știință au început deja experimentele folosind microbateri și combustie catalitică pentru a face aceste dispozitive autonome. Dacă aceste cercetări vor avea succes, vor permite roboților să funcționeze fără o sursă de energie externă.


Preluat de la: Noi.md