Cei mai buni dascăli din Moldova au fost premiaţi în cadrul concursului republican „Pedagogul Anului”. În total, cu diplome şi premii băneşti s-au ales nouă cadre didactice, selectate în cadrul a trei categorii. Profesorii care s-au clasat pe locul 1 au primit 50 de mii de lei, cei de pe locul doi – 25 de mii de lei, iar cu câte 15 mii de lei s-au ales dascălii de pe locul trei.
Premiile au fost înmânate de premierul Natalia Gavriliţa, ministrul Educaţiei, Anatolie Topală, şi preşedintele comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Liliana Nicolaescu Onofrei.
La categoria „Profesorul Anului”, premiul I a fost obţinut de Elena Vorotneac, profesoară de Limba şi Literatura Română la Liceul „Vasile Alecsandri” din municipiul Chişinău.
„Se acordă premiul I, în valoare de 50 de mii de lei, şi se conferă titlul Profesorul Anului”.
Cel mai bun învăţător în acest an a devenit Diana Carauş, profesoară de clasele primare la şcoala numărul 152 „Pas cu pas” din municipiul Chişinău. Locul I la categoria „Educatorul Anului” l-a obţinut Aliona Gruşca, de la grădiniţa „Steluţa” din Municipiul Ungheni.
„Se acordă premiul I, în valoare de 50 de mii de lei, şi se conferă titlul Educatorul Anului”.
Premierul Natalia Gavriliţa a felicitat dascălii cu ziua profesională a lucrătorilor din învăţământ, marcată pe cinci octombrie. Prim-ministrul a dat asigurări că, în ciuda multiplelor crize, educaţia este o prioritate pentru Guvern şi a enumerat acţiunile realizate în 2022 în acest domeniu, printre care dublarea indemnizaţiei unice pentru materiale didactice şi majorarea salariilor cu 11%. Premierul a recunoscut, însă, că este prea puţin.
„Condiţia profesorilor în Republica Moldova este încă una extrem de dificilă. Raportată la importanţa colosală a muncii dumneavoastră, salarizarea este în continuare precară, iar adesea, condiţiile de muncă din grădiniţele, şcolile, liceele, colegiile şi universităţile noastre, lasă de dorit. De aceea, cred că cel mai sincer cuvânt pe care-l pot adresa astăzi profesorilor este mulţumesc”, a menționat prim-ministru Natalia Gavrilița.
Dascălii au fost felicitaţi şi de ministrul Educaţiei şi Cercetării, Anatolie Topală.
„Vreau să vă asigur că apreciem mult munca asiduă a dumneavoastră, care sunteţi adevăraţi arhitecţi ai sufletelor şi sculptori ai caracterelor copiilor noştri. Prioritar pentru noi este să menţinem şi să amplificăm motoul social al profesorilor”, a relatat ministrul Educaţiei şi Cercetării, Anatolie Topală.
În prezent, una dintre cele mai grave probleme ale sistemului educaţional din ţară este lipsa cadrelor didactice. În septembrie, în şcolile din ţară lipseau peste 2100 de profesori. Deşi sunt din ce în ce mai puţini, dascălii din ţara noastră au succese remarcabile, iar acestea se observă, cel mai bine, prin rezultatele elevilor.
Potrivit Ministerului Educaţiei, în trei decenii, loturile olimpice ale Republicii Moldova au participat la peste 200 de olimpiade şi concursuri internaţionale şi regionale, unde au obţinut 843 de premii, dintre care 55 de medalii de aur, 143 de medalii de argint.
Preluat de la: Publika.md