CEC va decide astăzi, 5 octombrie, dacă îi înregistrează pe Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu în cursa electorală

 

Câțiva pretendenți la funcția de președinte al Republicii Moldova au întâmpinat probleme la validarea semnăturilor necesare pentru înregistrarea în cursa electorală. Candidații de la Blocul electoral Unirea și Partidul Unității Naționale au mers la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a reverifica listele cu semnături.

Candidatul Blocului Electoral Unirea pentru funcția de șef al statului, Dorin Chirtoacă, pune la îndoială capacitatea Comisiei Electorale Centrale de a garanta rezultatul alegerilor prezidențiale. Într-un briefing, Dorin Chirtoacă a invocat faptul că autoritatea electorală ar fi procesat greșit semnături ale cetățenilor oferite în susținerea unor candidați la alegerile prezidențiale, inclusiv a sa.

„Dacă la 20 de mii de semnături date de alegători, CEC a greșit, atunci cum va fi la 1, 5 milioane de voturi sau la două milioane de voturi oferite de cetățeni la alegerile prezidențiale? Atunci cum vom măsura rezultatele? Mai poate CEC garanta rezultatul alegerilor. Evident că nu”

CEC a declarat că nu comentează declarațiile politicianului. Dorin Chirtoacă mai propune partidelor din opoziție, care se plasează contra candidatului Igor Dodon, crearea unui consiliu de apărare a votului. Acest lucru presupune ca opoziția să se consolideze și să aibă observatori comuni în toate secțiile de votare, care să monitorizeze modul în care are loc procesul de vot, ca acesta să nu fie fraudat.

Și candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de șef al statului, Octavian Țîcu, risca să nu aibă numărul necesar de semnături pentru a fi înregistrat în cursa electorală. Acesta a revizuit împreună cu autoritatea electorală semnăturile invalidate inițial. Au fost depistate erori tehnice atât din partea colectorilor, cât și cauza CEC. Octavian Țîcu speră că aceste inadvertențe în listele de semnături nu au și un substrat politic și că e vorba doar despre greșeli. Candidatul PUN crede că ar trebui să fie făcute unele schimbări în legislație pentru a simplifica procesul de colectare a semnăturilor:

„Ar trebui însă ca acel candidat care dorește să se înscrie în cursa prezidențială să poată colecta semnături de oriunde, fără restricții. Dacă e cetățean al Republicii Moldova și are buletinul valabil poate semna pentru un candidat. Acest aspect legislativ a scos din uz diaspora, noi am fi putut colecta și din diasporă”.

Anterior CEC a respins cererea de înregistrare a lui Andrian Candu în calitate de candidat la alegerile prezidențiale invocând un număr insuficient de semnături colectate conform criteriului teritorial. Liderul Partidului Pro Moldova a contestat decizia, însă instanțele naționale au menținut decizia autorității electorale.


Preluat de la: Timpul.md