CEC: Unii candidați la funcția de președinte din primul tur la prezidențiale au primit donații de la șomeri

Pentru unii candidați la funcția de președinte din primul tur al scrutinului prezidențial au donat chiar și șomerii. Asta au depistat membrii Comisiei Electorale Centrale, care au analizat rapoartele financiare ale celor care și-au dorit să devină şef de stat. Informațiile au fost prezentate în cadrul ședinței extraordinare a CEC. Cei mai mulți donatori fără venituri oficiale a avut candidatul Partidului ȘOR, Violeta Ivanov.

„Pentru concurentul electoral Violeta Ivanov din cei 332 donatori persoane fizice, 72 donatori care au donat total 434 mii lei, nu au avut nicio sursă de venit, iar 27 de donatori au avut un venit mai mic decât suma declarată”, a menționat Andrei Volontir, membrul CEC. 

Violeta Ivanov nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta situația. Purtătorul de cuvânt al formațiunii ȘOR, Alina Șargu, a declarat că donațiile provin din economiile acestor persoane. Potrivit CEC, și candidatul independent, Igor Dodon, a inclus în raportul financiar donații de la șomeri.

„Pentru concurentul electoral Igor Dodon din cei 252 donatori persoane fizice din țară, 27 de donatori care au donat 231 mii 150 lei nu au avut nicio sursă de venit declarată la Serviciul Fiscal, iar 10 donatori au avut un venit mai mic decât suma declarată”, a precizat Andrei Volontir, membrul CEC.  

Purtătorul de cuvânt al candidatului Igor Dodon, Ludmila Muntean, a declarat că staff-ul candidatului nu cunoaște datele private ale celor care fac donații și că mizează de fiecare dată pe onestitatea acestora. Și în cazul liderului PAS, Maia Sandu, a fost constatată o situaţie similară.

„Pentru concurentul electoral Maia Sandu din cei 197 donatori persoane fizice, 10 donatori care au donat în sumă totală de 11 mii lei nu au avut nicio sursă de venit”, a spus Andrei Volontir, membrul CEC. 

Purtătorul de cuvânt al PAS, Aurica Rusnac, ne-a spus că FISC-ul verifică datele din declarația de venit din 2019 şi nu exclude că persoanele au venituri în 2020.

În cazul candidatului formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, cinci donatori nu au declarat bani, iar pentru candidatul Platformei DA, Andrei Năstase, trei persoane șomere s-au strecurat în această listă. Ambii politicieni nu ne-au răspuns la telefon pentru o reacție. Pentru Octavian Țîcu, de la PUN, și liberal-democratul Tudor Deliu au donat câte o persoană șomeră. Țîcu nu ne-a răspuns la telefon, iar Deliu ne-a spus că nu ne poate oferi un răspuns. CEC urmează să solicite explicații de la candidați. O persoană fizică poate vira în contul unui candidat până la șase salarii medii pe economie, adică puțin peste 47 de mii de lei.


Preluat de la: Publika.md