CEC: Până la ora 18:00 au votat peste 1,4 milioane de alegători

Până la ora 18:00 au votat peste 1,4 milioane de alegători, ceea ce reprezintă o rată de participare de peste 47 la sută. Despre asta a anunţat vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Şarban în cadrul unui briefing de presă.

„La moment avem o prezenţă de peste un million de alegători. Cifrele se schimbă destul de operativ. Total în republică, în secţiile de votare care au fost deschise în stânga Nistrului avem 29 de mii de persoane care şi-au exercitat dreptul la vot, practic dublu ce a fost în turul unu.

O mobilizare este şi în diasporă. Printre concetăţenii noştri care se afla în străinatate 209 mii şi-au exprimat voinţa. În republica am depăşit nivelul primului TUR.”

Până la 18:00, în cadrul secțiilor deschise în străinătate au votat, peste 202 mii de cetățeni cu drept de vot.

Totodată, CEC a menţionat că cele 16 secții de votare din Statele Unite ale Americii și Canada au fost deschise fără impedimente, iar secţiiile de vot din Tokyo, Beijing, din Surgut s-au închis conform fusului orar.

Vladimir Şarban, a venit şi cu o precizare cu referire la alerta falsă cu bombă de la o secţia de votare din Frankfurt. 

„În legătură cu informația despre alerta cu bombă în incinta secției nr. 1/349 Frankfurt, poliția germană, după examinarea interiorului și perimetrului biroului electoral, nu a identificat nimic suspect. Procesul de votare a fost reluat la ora 17:15”.

La moment, sunt înregistrate aglomerații la unele secții de votare din străinătate în Belgia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, România, Federația Rusă, Portugalia, Spania, Regatul Țărilor de Jos, Turcia, Marea Britanie și Israel.

Cel mai activ s-a votat în secțiile de votare deschise în:

Montreuil, Republica Franceză – peste 4600 alegători;

Frankfurt, Germania – circa 4500 alegători;

Londra, Marea Britanie – peste 4300 de alegători;

Londra, Marea Britanie – 4000 de alegători;

Berlin, Germania – 4100 alegători;

Parma, Italia – circa 4000 alegători.

Cât privește secțiile de votare deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului, s-a înregistrat, până la această oră, o prezență de circa 14 mii de persoane.

Cea mai mare prezență a fost înregistrată în secțiile de votare:

Nr. 37/3 Anenii Noi – 1200;

Nr. 37/28 Doroțcaia, Dubăsari – 1500;

Nr. 37/36 or. Rezina, rezina – 1650;

Nr. 37/39 or. Rezina, Rezina – 1380.

Vicepreşedintele CEC a mai menţionat că de cinci ore infrastructura CEC, precum și infrastructura Guvernamentală este supusă mai multor atacuri cibernetice, ce manifestă un caracter adaptiv și rezistent la acțiunile întreprinse. Cu toate acestea, tentativele sunt identificate și blocate.

Totodată, CEC amintește alegătorilor că aceștia pot să-și exercite dreptul la vor până la ora 21:00. Biroul electoral poate decide asupra prelungirii, cu cel mult două ore, a termenului votării pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secţia de votare respectivă să-şi realizeze drepturile.

 


Preluat de la: Publika.md