Ce metodă de achiziție a unei locuințe preferă cumpărătorii

Programul “Noua Casă” nu mai atrage atenția românilor în aceeași măsură ca în trecut. Până în prezent, doar 2% din bugetul total alocat pentru acest program a fost utilizat, marcând o scădere semnificativă față de anii precedenți. Cu toate acestea, interesul pentru achiziția de locuințe nu a dispărut, ci s-a adaptat la noile condiții economice.

În primele două luni ale anului 2024, numărul românilor care au optat pentru cumpărarea unei locuințe prin programul „Noua Casă” a înregistrat o scădere semnificativă față de ani anteriori. Doar 210 persoane au accesat programul, cifră care reprezintă aproape jumătate față de anul trecut și de șase ori mai puțin comparativ cu anul 2022. Acest declin semnificativ indică o pierdere a atractivității programului în contextul economic actual. În contrast cu scăderea interesului pentru “Noua Casă”, piața creditelor ipotecare a cunoscut o creștere semnificativă. Românii, temându-se de dobânzile volatile care ar putea să le dubleze ratele în viitor, au început să prefere creditele cu dobândă fixă.

Multe bănci au răspuns acestei cereri crescute oferind rate ale dobânzii sub pragul de 6% pentru primii ani ai creditului. De exemplu, pentru un împrumut de 280.000 de lei pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în primii cinci ani ar fi de 1.641 de lei la o dobândă fixă, mult sub cea variabilă oferită prin programul “Noua Casă”, care ar costa peste 2.000 de lei pe lună. Preferințele românilor și perspectivele pieței În ciuda beneficiilor aparente ale programului „Noua Casă”, cum ar fi posibilitatea de a cumpăra o locuință cu un avans de numai 5% pentru cei cu un venit minim garantat de 5.400 de lei, românii tind să prioritizeze stabilitatea financiară pe termen lung în fața unui avans redus. Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă în comportamentul de consum și indică o maturizare a pieței imobiliare românești.

Situația actuală a pieței imobiliare din România reflectă adaptarea la un climat economic incert și la schimbările în preferințele consumatorilor. Chiar dacă „Noua Casă” a pierdut din popularitate, piața creditelor ipotecare rămâne vibrantă, cu oferte adaptate nevoilor și temerilor actuale ale cumpărătorilor. Acest trend subliniază importanța flexibilității și inovației din partea băncilor și a programelor guvernamentale în răspunsul la nevoile cetățenilor. În final, românii își găsesc propriile căi de a naviga prin provocările pieței, optând pentru soluții care le oferă mai multă siguranță și predictibilitate.  


Preluat de la: Timpul.md