Ce este semnătura digitală și cum o poți obține

Semnătura digitală reprezintă identitatea persoanei în mediul on-line și este recunoscută prin lege ca avînd aceeași valoare și putere juridică ca și semnătura de mînă (olografă). În R. Moldova instituția competentă în domeniul semnăturii electronice este Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC).

În Republica Moldova sînt disponibile trei tipuri de semnătură digitală. Primul este semnătura electronică, bazată pe dispozitivul token eliberat de către STISC și celelalte instituții intermediare. Al doilea tip este semnătura mobilă, eliberată de către doi operatori de telefonie mobilă din țară. Al treilea tip de semnătură digitală este buletinul de identitate electronic.

Prima, dar și cea mai simplă metodă de obținere a unei identități digitale, este semnătura mobilă, care poate fi activată gratuit la unul din operatorii de telefonie mobilă din țară (Orange sau Moldcell). Pentru aceasta, e nevoie să mergeți cu buletinul de identitate și telefonul mobil la orice magazin Orange sau Moldcell, să semnați o cerere și să setați codul PIN pe care îl veți utiliza la aplicarea semnăturii mobile. În cazul în care cartela SIM pe care o dețineți nu corespunde parametrilor tehnici pentru utilizarea semnăturii mobile, aceasta va fi înlocuită gratuit cu o cartelă SIM specială. Dacă reprezentaţi o persoană juridică, e necesar să aveți ştampila sau procură din partea companiei.

În cazul semnăturii mobile, gratuită este doar activarea serviciului. În continuare, pentru a utiliza semnătura mobilă, veți achita un tarif de 3 lei per semnătură. Operatorii de telefonie mobilă oferă și pachete de semnături mobile la prețuri reduse, cum ar fi spre exemplu, 10 semnături la preț de 10 lei. Termenul de valabilitate al certificatului pentru semnătura mobilă este de doi ani din momentul eliberării acestuia.

A doua metodă de obținere a unei identități digitale este semnătura electronică, care reprezintă, de fapt, un dispozitiv criptografic – USB token, care se eliberează de către Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC).

Serviciul dat este cu plată, iar la prima solicitare a certificatului, veți achita și pentru dispozitivul token. Partea bună este că ulterior, numărul semnăturilor digitale este nelimitat pe durata valabilității certificatului. Următoarea plată o veți face la reînnoirea certificatului.

Pentru reînnoirea certificatului de semnătură electronică este necesar să vă deplasați din nou, fizic, la un oficiu de înregistrare. Autoritățile responsabile declară că, în prezent, se află la etapa de elaborare a procedurii de reînnoire automatizată a semnăturii electronice valide, fără contact fizic.

Semnătura digitală vă oferă acces la toate serviciile electronice existente și vă ajută să economisiți timp. Semnătura digitală vă permite să semnați electronic acte, declaraţii ori să întocmiți cereri de la distanţă. Persoanele fizice pot utiliza serviciul în scop personal, iar cele juridice – în scopul companiei sau afacerii lor.

În total, în R. Moldova, la 1 ianuarie 2024 existau 266 155 de certificate de semnătură digitală eliberate. Numărul utilizatorilor individuali însă este mai mic. Potrivit datelor oficiale, sînt aproape 36 de mii de persoane care au cîte două certificate de semnătură digitală, 10 mii de persoane care au cîte trei certificate, iar circa 3400 de persoane dețin cîte patru și mai multe certificate.


Preluat de la: Noi.md