Cazul autocarului blocat la vama dintre Belarus și Lituania, comentat de Popșoi

„A fost o scăpare a organizatorilor. Nu s-au îngrijit ca toate actele să fie în regulă, au fost anumite schimbări în legislația țărilor europene, care au hotar cu Belarus, sînt anumite restricții legale care trebuie respectate.

Cert este că diplomații noștri au reacționat prompt, încă de aseară tîrziu, noaptea au început să facă demersurile, din moment ce au fost sesizați, și astăzi, la prima oră, atît diplomații noștri din Belarus și Lituania, cît și ambasadorul Lituaniei de aici, eu personal m-am implicat și am vorbit cu ministrul de Externe al Lituaniei, așa încît să rezolvăm această problemă cît se poate de repede. Partenerii noștri ne-au mers la întîmpinare și această problemă a fost depășită, grație unui efort consolidat a diplomației noastre și avînd suportul, deschiderea prietenilor noștri, în cazul dat din Lituania”, a precizat ministrul de Externe.

În după-amiaza zilei de vineri, 29 martie curent, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că minorii moldoveni, blocați la hotarul dintre Belarus și Lituania au pornit spre casă. Autoritățile lituaniene au emis autorizația necesară pentru ca autocarul în care se află să își poată continua drumul.

Conform informațiilor oficiale, transportatorul nu avea actele necesare, iar copiii au fost nevoiți să petreacă noaptea în autobuz.

Potrivit ei, problemele au putut fi soluționate prin eforturi comune, cu sprijinul Ministerului de Externe al Republicii Moldova și al reprezentanților corpului nostru diplomatic din Belarus și Lituania, partea belarusă oferind un ajutor important copiilor.

Artista emerită a Moldovei crede că autobuzul cu copii din Moldova nu a fost lăsat să intre în Lituania dintr-un motiv absolut inventat.

„Ni s-a spus că transportatorul nostru nu avea documentul necesar sau că lipseau unele documente. Dar nimic din toate acestea nu este adevărat. Am călătorit cu aceste documente și în țări din spațiul Schengen, trecînd prin România, apoi prin Ungaria, Slovacia, Polonia, Belarus. Polonezii ne-au oprit, au verificat toate documentele și nu au existat probleme. Dar abia cînd a trebuit să ne întoarcem acasă din Belarus, brusc au apărut asemenea întrebări. La ieșirea din Brest totul a fost în regulă, dar lituanienii au spus că nu aveam anumite documente”, a declarat Natalia Barabanșcikova.


Preluat de la: Noi.md