Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul a devenit moschee. O instanţă a anulat decizia autorităţilor de a transforma lăcaşul în muzeu

Camera a 10-a a Consiliului de Stat din Turcia a anulat decizia Consiliului de Miniștri din 24 noiembrie 1934 privind transformarea Catedralei Sfintei Sophia dintr-o moschee în muzeu. 

“Consiliul de Stat al Turciei a anulat decizia din 1934 cu privire la transformarea Catedralei Sfintei Sofia într-un muzeu”, transmite postul de televiziune CNN Turk, menționând că acum Catedrala va putea fi utilizată în calitate de moschee.

Avocatul asociației, Selami Karaman, care a iniţiat procesul pentru transformarea statutului de Catedralei Sfintei Sophia într-o moschee, a spus că lăcaşul sfânt va începe să slujească cât mai curând posibil.

Asociația care a adus cazul în fața justiției spune că Hagia Sophia este proprietatea sultanului otoman Mehmed II, care în 1453 a capturat orașul, pe atunci cunoscut sub numele de Constantinopol, și a transformat biserica bizantină de 900 de ani într-o moschee.

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan și-a propus restabilirea statutului de moschee a catedralei din secolul al VI-lea, care este în patrimoniul mondial UNESCO.

Pe de altă parte, patriarhul ecumenic Bartolomeu, șeful spiritual al aproximativ 300 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume și care are sediul la Istanbul, a spus că o convertire îi va dezamăgi pe creștini și va “fractura” Estul și Vestul.

În 1934, la un deceniu după crearea republicii moderne seculare turce sub Mustafa Kemal Ataturk, s-a luat decizia transformării impunătoarei clădiri într-un muzeu.

CITEŞTE ŞI Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul ar putea deveni moschee. Când va fi dat verdictul instanței


Preluat de la: Publika.md