Cât a furat Plahotniuc din băncile Republicii Moldova? Procurorii au dovezi că 100 milioane $. Stoianoglo: Suma este mai mare

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, se declară convins că suma de 100 de milioane de dolari SUA, pentru care procurorii dețin dovezi că a ajuns la fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc în urma jafului bancar, va crește. Totodată, șeful PG explică de ce anume acum procurorii au înaintat acuzarea cu privire la implicarea acestuia în furtul miliardului. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „O nas” de la Jurnal TV.

„Au apărut întrebări de ce anume acum. Toți uită că în ultimele două luni, a fost carantină, am respectat aceleași norme. La astfel de acțiuni eram gata acum două săptămâni, iar când s-a terminat carantina a fost posibile acțiuni mai concrete. Au fost declarații politice că nimic nu facem, noi ne-am făcut munca și am evitat discutarea publică a acestui subiect”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

În opinia actualului procuror general, până acum investigarea jafului secolului a fost pe o direcție incorectă.

„Pe Plahotniuc îl cunosc fiind membru al PD. Nu pot să spun că era activ în ceea ce ține de partid, dar influența lui se simțea din ce în ce mai mult. Știind că acest om a monitorizat toate procesele din țară, nu mi-am putut imagina că BNM a oferit băncilor un miliard de dolari, acești bani au ajuns în anumite mâini, iar Plahotniuc nu a avut nicio treabă cu asta”, a declarat acesta.

Alexandr Stoianoglo a fost întrebat dacă printre persoanele implicate în jaful bancar se numără și finul lui Plahotniuc, actualul lider al grupului parlamentar „Pro Moldova”, Adrian Candu.

„Verificăm atent activitatea lui Candu în această perioadă. Atunci a îndeplinit funcția de ministru al Economiei, o instituție care a avut un rol important în legătură cu anumite proiecte cu privire la sistemul bacar, cu privire la garanțiile de stat. Atunci statul și-a luat angajamentul de a oferi garanții. Investigăm acest aspect. Nu avem dovezi că banii au fost transferați la companiile lui Candu”, a precizat procurorul general.

Amintim că, acum o săptămână, Alexandr Stoianoglo a anunțat despre o nouă ordonanță de punere sub învinuire a lui Vladimir Plahotniuc, declarând că PG dispune de probe incontestabile că fostul șef al PD „este beneficiarul banilor obținuți sub formă de credite de la BEM, prin intermediul Grupului Șor, acoperite în consecință, din mijloacele financiare ale Băncii Naționale a Moldovei”.

https://www.realitatea.md 


Preluat de la: Timpul.md