Cât a ajuns să coste un kilogram de cireșe

Prețul cireșelor a crescut vertiginos pe piețele din România. Chiar dacă acestea au început să apară deja pe tarabe, costul lor este atât de ridicat încât mulți nu își vor permite niciodată să le cumpere. Deși sunt fructe disponibile în mod obișnuit, în afara sezonului devin extrem de scumpe.
În ultimii ani, acest aspect a fost frecvent discutat, fără să fie explicat de nimeni. Deși doar câțiva își permit să-și permită un astfel de lux, comercianții continuă să aducă cireșe din străinătate și să mențină prețurile neschimbate, chiar riscul de a rămâne cu marfă în stoc. Vânzătorii susțin că distanța de peste 13.000 de kilometri pe care o parcurg cireșele din Chile până la tarabele lor este motivul prețului ridicat. Chiar și cu această explicație, puțini își asumă să le cumpere sau să cumpere o cantitate mică. În prezent, cireșele sunt vândute în întreaga țară cu cel puțin 250 de lei. Competiția este redusă, deoarece tarifele sunt uniforme și niciun vânzător nu este dispus să negocieze măcar puțin, conform Playtech.

Preț uriaș și la pepeni Situația nu diferă când vine vorba de pepenele verde. În timpul sezonului estival, acesta este obișnuit să se vândă cu un leu pe kilogram, dar se pare că acum prețul este exorbitant, ceea ce face ca clienții să privească și să înghită în sec. Deși este un fruct sănătos, cu numeroase beneficii, mulți consideră că nu merită o investiție atât de mare și că pot aștepta până în vară, când prețurile scad. În prezent, însă, un pepene poate ajunge să se vândă chiar și cu 200 de lei bucata în majoritatea piețelor sau magazinelor.

Prin urmare, dacă dorești să savurezi unele fructe în afara sezonului lor, va trebui să faci eforturi financiare considerabile. Aceste fructe sunt disponibile foarte ușor, în toate magazinele, dar nu sunt la fel de accesibile precum par. Ca urmare, doar câțiva își permit să achiziționeze aceste fructe. Cu toate acestea, comercianții sunt hotărâți să mențină prețurile ridicate, chiar dacă există riscul de a rămâne cu marfă nevândută și de a suferi pierderi semnificative.


Preluat de la: Timpul.md