Carantina instituită în mai multe localităţi din ţară este o povară grea pentru primarii, care suportă toate cheltuielile de întreţinere a poliţiştilor şi militarilor

Carantina instituită în mai multe localităţi din ţară este o povară grea pentru primari. Aceştia spun că trebuie să suporte toate cheltuielile pentru hrana şi cazarea poliţiştilor şi a militarilor care menţin ordinea publică. De cealaltă parte, Guvernul susţine că nu a primit solicitări de ajutor în acest sens.

Oraşul Ştefan Vodă a intrat în carantină de la începutul lunii aprilie. Primarul localităţii, Vladislav Cociu, spune că doar în cinci zile se cheltuie aproximativ 44 de mii de lei pentru întreţinerea celor 26 de poliţişti, carabinieri şi soldaţi, care asigură respectarea regimului de izolare.

VLADISLAV COCIU, primarul oraşului Ştefan Vodă: „Le-am dus zilele acestea apă, câte vreo zece cutii. Le-am asigurat încălzire, le-am conectat lumină. Le-am dus, ba becuri nu au, ba stilouri. Să înţelegeţi, că avem grijă, ceai, biscuiţi. Noi le ducem săpun lichid, le-am asigurat două wc-uri publice care sunt mobile.”

Potrivit edilului, o parte din cheltuieli sunt acoperite din fondul de rezervă al localităţii, care constituie circa 150 de mii de lei pe an, iar restul – de către autorităţile raionale, precum şi din donaţii. Cu toate acestea, primarul spune că banii nu vor fi suficienţi.

VLADISLAV COCIU, primarul oraşului Ştefan Vodă: „Nu o să ajungă, nici într-un caz nu o să ajungă. Cu aşa ritm, n-o să ajungă. Vreau ajutor din partea statului, să ne ajute să compensăm cumva aceste cheltuieli. Prea multe se pune pe seama primarilor.”

În municipiul Soroca, regimul de carantină a fost instituit din întâi aprilie. Zilnic, 65 de poliţişti şi carabinieri asigură ordinea publică în localitate. Cheltuielile pentru întreţinerea acestora sunt suportate de autorităţile raionale, care au alocat peste 200 de mii de lei din fondul de rezervă al raionului.

VEACESLAV RUSNAC, preşedintele raionului Soroca: „Până ce o fi, ne ispravim cu puterile noastre proprii. Vedem cum va evolua situaţa în continuare, deci dacă vom avea necesităţi suplimentare, evident că ne vom adresa către Guvernul Republicii Moldova.”

În aceeaşi situaţie sunt şi autorităţile din Glodeni. Într-un interviu pentru calm.md, primarul localităţii, Stela Onuţu, susţine că a aflat de la televizor că oraşul va intra în carantină. Mai mult, edilul spune că pentru întreţinerea celor 30 de militari şi carabinieri dislocaţi în Glodeni va trebui să cheltuie bani prevăzuţi pentru alte necesităţi.

Solicitat pentru o reacţie, consilierul premierului, Vitalie Drăgancea, ne-a spus că, până acum, Guvernul nu a primit nicio solicitare de ajutor din partea primarilor.

În schimb, consilierul ministrului de interne, Alina Zbancă, ne-a spus că aceste cheltuieli vor fi suportate din bugetul de stat.

De la instituirea stării de urgenţă, mai multe localităţi din ţară au intrat în carantină, printre care municipiul Soroca, oraşele Ştefan-Vodă şi Glodeni, precum şi satele Talmaza, Carahasani, Branişte şi Boghiceni.


Preluat de la: Publika.md