Campanie socială: Contrabanda e boală grea

Contrabanda e o boală grea. Nu este o concluzie, ci titlul unei campanii socială. Aceasta a fost lansată de autorităţile de frontieră de la noi şi cele din România pentru a sensibiliza societatea asupra consecinţelor comerţului ilegal.

În spotul de promovare al campaniei, este ilustrat un bărbat care intră în rolul unui contrabandist, care pretinde a fi un super-erou. În timpul unei şedinţe de terapie, acesta povesteşte strategiile sale pentru comerţul ilegal. Întreaga schemă, se termină însă cu încătuşarea aşa-zisului supererou. 

După cum explică Serviciul Vamal, afacerile ilicite contribuie la creşterea crimei organizate, provoacă pierderi uriaşe bugetului de stat. Pe lângă asta, contrabanda împiedică dezvoltarea economică şi socială în localităţile din apropierea frontierelor.

Autorităţile vamele au precizat că prevenirea şi combaterea contrabandei reprezintă una din prioritățile autorităților cu competențe la frontiera Republicii Moldova. 

Potrivit autorităţilor, în primele 5 luni au fost contracarate 81 de tentative de trafic ilicit cu ţigări şi produse din tutun. Asta în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost deconspirate 43 de scheme de contrabandă, fiind astfel înregistrată o creștere a numărului de capturi cu circa 88%. De asemenea, din ianuarie şi până în mai anul curent, au fost reţinute aproximativ 20 de vehicule, valoarea lor fiind estimată la peste 6,6 milioane de lei. 


Preluat de la: Publika.md