Bulgaria va organiza alegeri anticipate simultan cu europarlamentarele

Radev a declarat că marţi, 9 aprilie, va emite trei decrete – unul pentru guvernul interimar, unul pentru alegerile europene şi altul pentru alegerile legislative anticipate naţionale. El şi-a exprimat speranţa că, în acest fel, participarea la vot va fi mai mare şi statul va putea economisi resurse.

'Dau timp partidelor pînă luni, 8 aprilie, în cazul în care sînt unele schimbări la noii miniştri şi pe 9 aprilie dimineaţa voi semna decretul pentru ca alegerile anticipate să fie organizate în format 2 în 1, adică împreună cu cele pentru Parlamentul European”, a anunţat Radev.

Glavcev, care a fost deputat al partidului conservator GERB timp de şase mandate şi preşedinte al Parlamentului în 2017, îşi preia noua funcţie temporară după ce a fost preşedinte al Curţii de Conturi.

Convocarea alegerilor vine în urma eşecului celei de-a treia şi ultime încercări de formare a guvernului.

Ruperea coaliţiei dintre partidul conservator GERB şi formaţiunea liberală PP-BD, care au împărţit responsabilităţile guvernamentale în ultimele zece luni printr-o formulă de alternanţă la funcţii, a dus la alegeri pe fondul lipsei altor majorităţi parlamentare.

Alegerile legislative din 9 iunie vor fi al şaselea scrutin în numai trei ani, o perioadă de instabilitate din cauza blocajelor şi a vetourilor din Parlament, după un deceniu în care liderul GERB, fostul premier Boris Borisov, a dominat politica ţării.

Instabilitatea duce la creşterea sprijinului pentru partidele populiste pro-ruse care critică UE.


Preluat de la: Noi.md