Bugetul apărării al SUA va creştere cu numai 1% în 2024: Cum va fi afectată armata americană

Cererea de buget de securitate naţională de 895 de miliarde de dolari, care include fonduri pentru securitatea internă, precum şi activităţi legate de arme nucleare desfăşurate de Departamentul Energiei, este rezultatul unui acord bugetar pe doi ani încheiat la jumătatea anului 2023, care a limitat bugetul la o creştere de 1%.

„Este o creştere faţă de anul trecut, nu este o creştere suficientă pentru a acoperi inflaţia. Acest lucru, din nou, probabil că nu ar fi fost o surpriză pentru nimeni care a întocmit plafoanele sau a votat pentru plafoane”, a declarat reporterilor un oficial înalt al apărării despre procesul de lansare a bugetului.

În cadrul plafonului, cota Pentagonului din bugetul naţional de apărare este de 850 de miliarde de dolari. Finanţarea sub aşteptări va reduce achiziţiile avionului cu reacţie F-35 făcut de Lockheed Martin şi apărare aeriană pentru Guam şi va întârzia programele, inclusiv încetinirea comenzilor pentru un portavion realizat de Huntington Ingalls Industries şi submarine din clasa Virginia, fabricate de Huntington şi General Dynamics.

Bugetul cere o majorare de salariu de 4,5% pentru militari, dar şi reduce costurile prin retragerea armelor mai vechi, cum ar fi nave şi avioane, care sunt mai scumpe de operat.

Conform planului, 10 nave ale Marinei vor fi retrase înainte de sfârşitul duratei de viaţă programate, inclusiv două nave de luptă Littoral.

Primăvara trecută, înainte de stablirea plafonului, Pentagonul estimase că în 2025 ar avea nevoie de aproximativ 880 de miliarde de dolari, iar bugetul total pentru securitatea naţională ar fi de 929 de miliarde de dolari.

Dar, pentru că creşterea bugetului este limitată la 1% şi mai mică decât se aştepta, sunt mai puţini bani de cheltuit.

Bugetul va stârni dezbateri pe Capitol Hill, care ar putea duce la o creştere a bugetului naţional de apărare la peste 900 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2025, spun observatorii bugetului.

Anul trecut, Pentagonul a început să cumpere pentru prima dată rachete şi muniţii cu contracte pe mai mulţi ani, lucru care este obişnuit pentru avioane şi nave.

În bugetul pentru 2025, Pentagonul acordă prioritate achiziţionării unei noi arme de atac la sol, Racheta de lovitură de precizie (PrSM), care va înlocui racheta tactică a armatei (ATACM).

Anul trecut, înainte de acordul privind plafonul bugetar, planul era să cumpere 190 în 2025; acum armata plănuieşte să cumpere 230 PrSM.

O altă rachetă, considerată esenţială pentru a descuraja marina chineză, este racheta anti-navă cu rază lungă de acţiune (LRASM). Din nou, anul trecut, înainte de acordul privind plafonul bugetar, planul era să cumpere 47 de rachete, dar acum Pentagonul spune că vrea să cumpere 205.

Lockheed Martin produce atât PrSM, cât şi LRASM.

Cheltuielile pentru apărare reprezintă aproximativ jumătate din bugetul discreţionar al SUA; cealaltă jumătate merge la transport, educaţie, diplomaţie şi alte departamente. Drepturi precum securitatea socială, fondul naţional de pensii, constituie partea nediscreţionară a bugetului.

Bugetul pentru 2024, care include 886 de miliarde de dolari pentru securitatea naţională, încă nu a trecut de Congres.

Guvernul SUA lucrează în temeiul unei rezoluţii continue: o măsură stop-gap care limitează cheltuielile la nivelurile din 2023 până la adoptarea unui buget pentru 2024. Actuala rezoluţie continuă menţine guvernul deschis până la sfârşitul lunii martie.

Comanda Pentagonului pentru avionul de luptă ascuns al lui Lockheed Martin va scădea la 68, în scădere de la o comandă estimată de 83, pentru o reducere estimată la 1,6 miliarde de dolari a cheltuielilor pentru avioane.


Preluat de la: Unimedia.info