BREAKING. Protestatarii din Kârgâzstan au ocupat Casa Albă și l-au eliberat pe fostul președinte Atambayev din închisoare

Protestatarii împotriva rezultatelor alegerilor din Kârgâzstan au ocupat Casa Albă, unde se află parlamentul și administrația prezidențială, și au pătruns în clădirea Comitetului de Stat pentru Securitate Națională și l-au eliberat fostul președinte al țării, Almazbek Atambayev, din  arest. Acest lucru a fost raportat de portalul de 24 kg și de corespondenții presei rusești.

După cum se vede în filmările cu drone publicate de Sputnik Kârgâzstan, hârtiile sunt aruncate de la ferestrele Casei Albe capturate, iar secțiunile pieței din fața clădirii sunt cuprinse de foc.

 

Potrivit portalului de 24 kg, oamenii care au ocupat clădirea parlamentului ard birourile deputaților și organizează pogromuri în interior. Unii părăsesc Casa Albă cu „suveniruri”, adică jefuiesc.

Potrivit secretarului de presă al actualului președinte al țării, Sorronbai Jeenbekov, șeful statului a lucrat de la Casa Albă până noaptea târziu și a părăsit administrația chiar înainte de asalt.

În noaptea de 6 octombrie, protestatarii au străpuns porțile și au pătruns pe teritoriul Comitetului de Stat pentru Securitate Națională (clădirea KGB – n. red.) și, ca urmare a negocierilo, l-au eliberat pe fostul președinte Aslambek Atambayev din secția de izolare a comitetului.

Câteva mii de persoane au participat astăzi la un miting la Bișkek. Demonstrația a fost organizată de mai multe partide de opoziție simultan, care nu au putut depăși pragul de 7% din voturi și nu au intrat în parlamentul țării. Liderii mișcărilor politice și susținătorii lor cer anularea rezultatelor votului.

Ciocnirile de pe piață a crescut în ciocniri violente cu poliția. Protestatarii au folosit cocktail-uri Molotov și au ars și răsturnat mașini de poliție. Forțele de securitate au răspuns aruncând gaz, grenade „sonice” asupra mulțimii și tragând gloanțe de cauciuc.


Preluat de la: Timpul.md