BREAKING NEWS: Curtea Constituţională a respins cererea de suspendare a decretului privind desemnarea Nataliei Gavrililţa

Curtea Constituţională a respins cererea deputaţilor PSRM de suspendare a decretului Maiei Sandu prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova.

Înalta Curte şi-a motivat hotărârea prin faptul că autorii cererii nu au argumentat riscurile şi prejudiciile ce ar putea surveni în cazul nesuspendării decretului menţionat.

„Examinând solicitarea de suspendare, Curtea reține că autorii ei nu au argumentat survenirea eventualelor prejudicii iminente în cazul nesuspendării Decretului nr. 32-IX din 11 februarie 2021. Este evident faptul că Decretul contestat influențează asupra procedurilor și asupra termenelor prevăzute de Constituție referitoare la învestitura Guvernului. Totuși, simpla invocare a unui fapt evident, atât timp cât autorii cererii nu argumentează caracterul ireparabil al riscului, nu reprezintă o motivare suficientă și convingătoare pentru a suspenda acțiunea Decretului contestat”, se arată în decizia Curţii Constituiţionale.

Totodată, Curtea Constituţională a decis ca şedinţa de examinare în fond a constituţionalităţii decretului să aibă loc pe data de 23 februarie.

În acelaşi timp, Curtea aminteşte că în cazul contestării unui decret al Președintelui Republicii de desemnare a candidatului pentru funcția de Prim-ministru pentru motive de neconstituţionalitate, Parlamentul trebuie să aștepte hotărârea Curţii Constituţionale și să demareze procedurile parlamentare pertinente doar dacă constituționalitatea decretului a fost confirmată de către Curte.

Preşedintele Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa pentru funcţia de premier, deşi majoritatea parlamentară, formată din PSRM şi Platforma „Pentru Moldova”, a propus-o pe Mariana Durleşteanu.

 

 


Preluat de la: Publika.md