BREAKING NEWS: Au fost ridicați 3,5 milioane lei, bani care ar fi destinați pentru finanțarea protestelor (FOTO)

Opt persoane au fost reținute în dosarul privind finanțarea protestelor organizate de Partidului Șor. Anunțul a fost făcu de șeful Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, în cadrul unui briefing de presă.

Totodată, aceasta a comunicat că au fost ridicate mijloace financiare în valoare de  circa 3.5 milioane de lei, precizând că suma respectivă ar fi una destinată cheltuielilor săptămânale în contextul protestelor desfășurate în Capitală. 

Potrivit Veronicăi Drăgălin, grupul de urmărire penală a continuat investigația și acumularea probelor în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Șor. Măsurile au inclus interceptări telefonice, care au surprins conversații între persoanele responsabile de distribuirea banilor și persoanele care au acceptat acești bani, pentru a plăti activitățile protestatarilor și alte cheltuieli ale Partidului Politic ȘOR în teritorii, în întreaga țară.

Totodată, judecătorii au autorizat urmărirea vizuală, înregistrări de imagini și convorbiri, la fel și primirea și transmiterea sub control a banilor. Pe parcursul mai multor luni, în procesul de investigație, au fost identificate mai multe persoane, responsanile de distribuirea unor sume mari de bani, precum și persoanele care au primit acești bani.

„Procuratura Anticorupție și organele de urmărire penală au identificat modalitatea de transmitere a banilor de către grupul criminal organizat în vederea finanțării partidului politic Șor și, în special, pentru acoperirea cheltuirilor de transportare, și de  participare a persoane organizate la protestele. Ieri seara, începând cu ora 23.00, o echipă de trei procurori din Procuratura Anticorupție, și mai mulți ofițeri CNA, PA și SIS au efectuat urmărire vizuală pentru a documenta distribuirea banilor de către persoanele suspectate în distribuirea de numerar în toată țara. La aproximativ ora 5.00 dimineața, o persoană a fost identificată cu o geantă, care a părăsit  orașul Chișinău și s-a deplasat spre nordul țării.  În jurul orei 7 dimineața, persoana a fost reținută în flagrant în timp ce transmitea bani unui  lider al organizației teritoriale raionale al PP Șor. În cursul zilei au fost efectuate  55 de percheziții  la domicilii și mijloace de transport ale mai multor persoane suspectate, care, în acest moment, mai sunt în derulare. Din mai multe locații au fost ridicate aproximativ 20 pungi negre cu același emblemă. Pungile au o etichetă albă lipită pe ele cu cuvinte scrise de mână, care sunt nume de raioane. În total, estimăm că, astăzi, s-au ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei în astfel de pungi. Ca și exemplu, într-o pungă neagră cu cuvântul CĂLĂRAȘI am depistat suma de 25.600 lei. Sumele ridicate, astăzi, includ lei și dolari. Urmărirea penală a documentat aceeași metodă de distribuție a banilor  și în săptămânile anterioare, prin urmare, credem că această sumă de bani, 3,5 milioane de lei, reprezintă cheltuieli săptămânale.” a precizat Veronica Drăgălin. 

Șeful Procuraturii Anticorupție a mai menționat că acțiunile de urmărire penală sunt efectuate cu respectarea tuturor drepturilor persoanelor și prezumției nevinovăției.


Preluat de la: Publika.md