Borrell: Lavrov s-a discreditat atunci când a declarat că Moldova este următoarea ţară care poate urma calea Ucrainei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a discreditat atunci când a declarat că Moldova este următoarea ţară care poate urma calea Ucrainei. Este opinia Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell. În acelaşi context, premierul Natalia Gavriliţa, a menţionat că declaraţiile oficialului rus sunt îngrijorătoare şi că ne putem alege singuri soarta. Reacţiile oficialilor au fost făcute în cadrul unei conferinţe comune, susţinută marţi la Bruxelles.

„E mare păcat că domnul Lavrov, care era odată un diplomat respectat, se angajează pe această cale, care îl discreditează din punct de vedere intelectual. Nu e nimic serios în aceste declaraţii”, a spus Josep Borrell.

În acelaşi timp, premierul Natalia Gavriliţa a catalogat afirmaţiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, drept îngrijorătoare. Oficialul de la Chişinău a mai accentuat că astfel de declaraţii încalcă dreptul internaţional, precum şi de dreptul Republicii Moldova la determinare.

„Aceste declaraţii făcute de ministrul Lavrov sunt îngrijorătoare şi mai ales nu țin cont de independența, suveranitatea Republicii Moldova, care, ca şi orice altă ţară are putere de decizie şi are dreptul de a-şi determina soarta. Sunt cetățenii Republicii Moldova care prin votul lor au decis orientarea modelului de dezvoltare a Republicii Moldova spre modelul european. Şi această opinie a cetăţenilor trebuie respectată”, a spus Natalia Gavriliţa.

Declaraţia lui Lavrov a fost comentată recent şi de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Purtătorul de cuvânt al instituţiei a transmis că toate țările, inclusiv Rusia, trebuie să respecte decizia poporului nostru și că Moldova și-a ales viitorul – să fie parte din lumea liberă.


Preluat de la: Publika.md