BNM: Moldovenii aflați peste hotarele țării au început să transfere mai mulți bani acasă

Moldovenii aflați peste hotarele țării au început să transfere mai mulți bani acasă. Datele Băncii Naționale arată că, în luna iunie, prin intermediul băncilor, au ajuns peste 143 de milioane de dolari. Adică, cu peste 42 la sută mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit BNM, în iunie, peste 45 la sută din banii trimiși în Moldova au fost din ţările Uniunii Europene, iar aproximativ 17 la sută au fost transferați din state ale CSI.

În distribuţia pe ţări, 19 la sută din totalul transferurilor au venit din Israel. Lista este continuată de Federația Rusă cu 15%. În Moldova au ajuns și bani trimişi din Italia, în sumă de peste 14 la sută, iar din Germania au ajuns aproximativ 10 la sută.

Cele mai multe transferuri au fost efectuate în euro. Vorbim aici despre o pondere de 62%. Cele în dolari au constituit aproximativ 37 la sută, iar puțin peste 1% din banii ajunși în țară au fost ruble rusești.

Banca Națională a Moldovei anunță că pe parcursul lunilor ianuarie – iunie a acestui an, din străinătate, au venit peste 646 milioane de dolari, cu 9,8 la sută mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent.


Preluat de la: Publika.md