BNM: Acțiunile organului de urmărire penală ar putea fi percepute ca o ingerință în competența exclusivă a BNM

Banca Națională a Moldovei (BNM) consideră că percheziţiile la domiciliile unor angajaţi cu funcţiii-cheie în BNM sunt descurajatoare şi constituie o ingerinţă în activitatea BNM.

Într-un comunicat de presă al Băncii se arată că instituţia îşi exprimă profunda îngrijorare față de acțiunile procesuale de percheziții și a modului de instrumentare a unei cauze penale recent intentate împotriva unor angajați cu funcții-cheie.

BNM precizează că dosarul, la care face referire CNA, vizează o hotărâre a BNM luată în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Memorandumului cu FMI, în contextul procesului amplu de reformare a sistemului bancar, desfășurat în ultimii aproape patru ani de Banca Națională, cu scopul de a asigura transparentizarea acționariatului, o guvernare corporativă sănătoasă în bănci și un cadru de reglementare necesar pentru afirmarea unui sector bancar stabil.

„Interesele financiare deosebit de mari, afectate de măsurile adoptate de BNM, pe de o parte, precum și complexitatea raționamentelor profesionale aplicate de personalul BNM, pe de altă parte, sporesc exponențial riscurile litigioase la care este expusă BNM și angajații acesteia”, se arată în comunicatul BNM.

Astfel, instituţia declară că procedurile judiciare și pre-judiciare de orice natură, indiferent de soluția finală, îndreptate împotriva BNM și/sau a angajaților acesteia au un puternic efect descurajator asupra BNM și intimidare a angajaților săi în exercitarea cu bună-credință a atribuțiilor funcționale de evaluare a riscurilor.

„În legătură cu aceasta și având în vedere că hotărârea BNM este în vigoare și beneficiază de prezumția legalității, iar instituția și angajații săi au cooperat pe deplin cu ancheta, acțiunile organului de urmărire penală ar putea fi percepute ca o ingerință în competența exclusivă a BNM  de evaluare și supraveghere a acționariatului bancar, fapt inadmisibil inclusiv din perspectiva separării puterilor în statul de drept. 

Asemenea acțiuni împiedică personalul unei bănci centrale să își exercite atribuțiile în mod adecvat și reduce capacitatea instituției de a asigura supravegherea, transparența și stabilitatea sectorului bancar”, se mai arată în comunicatul BNM.

CITEŞTE ŞI DESCINDERI cu mascaţi la domiciliile mai multor angajaţi ai BNM într-un dosar de abuz în serviciu


Preluat de la: Publika.md