BNM a redus rata de bază până la 4.25%: Tendinţele privind evoluţia inflației

„Decizia a fost luată după ce, timp de trei luni consecutiv, inflația s-a menținut în jurul țintei de 5,0%. Astfel, măsurile aprobate astăzi de BNM vor să consolideze această performanță, precum și să contribuie la echilibrarea economiei, se arată în comunicatul BNM

Totodată, în cadrul unui club de presă, la care a prezentat decizia de politică monetară, guvernatoarea băncii centrale a menționat că tendințele anticipate privind evoluția inflației rămân valabile în mare parte. Potrivit prognozei, inflația medie anuală va fi în jur de 4,7 la sută anul curent și, respectiv, de 4,5 la sută în anul viitor.

„Riscurile și incertitudinile prognozei rămân înalte”, a spus Anca Dragu. Guvernatoarea a făcut referire la mediul extern, unde se conturează surse precum tensiunile în Orientul Mijlociu, durata blocării căilor de transport din Marea Roșie, războiul din Ucraina, șocurile temporare de ofertă și prețurile la produsele alimentare, momentul începerii relaxării măsurilor politicilor monetare în regiune și la nivel mondial, precum și o eventuală configurare geopolitică după alegerile din 2024, care ar putea duce la schimbarea politicilor economice.

Anca Dragu a subliniat că BNM va monitoriza în continuare situația macroeconomică internă și cea externă, astfel încât, la momentul oportun, să fie luate măsurile necesare pentru a asigura și menține stabilitatea prețurilor”, spun responsabilii. 

„Scăderea inflației în Republica Moldova a arătat că renunțarea bruscă la gazul rusesc a dat roade”. Declarația a fost făcută de noua guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, citată de Bloomberg.


Preluat de la: Unimedia.info