Blocul „Victorie” va contesta deciziile Consiliului regional de dezvoltare a Găgăuziei, la care Evghenia Guțul nu a fost lăsată să participe

„Ilan Șor, liderul blocului politic „Victorie”, a reacționat la acțiunile autorităților moldovenești.

„Eurointegratorii pretind că autonomia nu are autorități alese legal și au uitat, în general, de existența legii. E bine că nu uită să-și facă selfie-uri, instanța va avea mărturii că această ședință chiar a avut loc fără Evghenia Guțul”.

Politicianul spune că bașcana are dreptul de a prezida orice reuniune privind regiunea, de aceea echipa sa va contesta legitimitatea ședinței.

„Paznicul i-a sugerat Evgheniei Guțul „să se așeze pe un scaun”. Când vom scăpa Moldova de Maia Sandu, îi vom propune și ei să „stea pe un scaun” – într-o celulă. Vom găsi un scaun și pentru Spînu. Aceasta este singura cale pentru dictatorul și acoliții săi, care încearcă să substituie opinia lor cu legea”, a declarat liderul opoziției.

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, este sigură că PAS a trecut de la cuvintele „Găgăuzii nu au nevoie de autonomie”, la fapte.

„Îmi pare rău că unii primari nu înțeleg (sau se prefac doar) ce scopuri urmărește PAS. Da, autonomia noastră are nevoie de investiții, iar noi, în calitate de contribuabili conștiincioși la bugetul Republicii Moldova, avem tot dreptul să finanțăm din fonduri naționale proiectele de infrastructură din regiune. Dar aceasta nu înseamnă că Sandu, Recean, Spînu, Grosu pot pune o povară financiară asupra Găgăuziei și să ne oblige să renunțăm la toate drepturile și competențele noastre!”, a declarat Guțul.

„Astfel de încercări ale autorităților, de a organiza ședințe și întâlniri cu încălcarea procedurilor, nu sunt o premieră pentru noi. Ei „uită” să o invite pe Evghenia Guțul la o reuniune importantă pentru Găgăuzia, sau nu-i permit să intre în clădirea Guvernului pentru ședința consiliului constitutiv, deoarece nu se află pe listă. Grădiniță”, a declarat Marina Tauber.

Denis Ulanov a menționat că Maia Sandu și-a demonstrat, din nou, firea meschină și răzbunătoare:

„Acțiunile Guvernului îi jignesc pe găgăuzi și arată semne clare de discriminare. Autoritățile oficiale ale Chișinăului demonstrează că alegerea lor este ignorată. PAS face totul pentru a diviza țara. Aceasta este o crimă pentru care va trebui să răspundă”.

„Pentru guvernare, alegerea poporului este un sunet gol: voința cetățenilor nu este luată în considerare de PAS. Regimul se zbate în agonie, încercând să se agațe de locul pe care l-a pierdut deja”, a declarat Veaceslav Lupov.

Alexandru Suhodolski spune că ceea ce s-a întâmplat este o batjocoră la adresa locuitorilor din autonomie și o umilire cruntă a fiecăruia:

„Găgăuzia, în calitate de unitate teritorială autonomă a Republicii Moldova, a primit încă lovitură mare. Și aceasta s-a întâmplat nu doar din vina regimului galben, dar și din cauza acelor reprezentanți ai autonomiei, care sunt membri ai Consiliului, însă nu au împiedicat decizia”.

Ilia Uzun este sigur că prin această acțiun, Guvernul condus de Maia Sandu demonstrează că alegerea poporului nu contează pentru ei:

„Probabil, funcția de Bașcan nu este considerată de guvernare un motiv suficient pentru a participa la un eveniment unde se discută despre viitorul regiunii. Conform legii, conducătorul regiunii este automat membru al consiliului”.

Dmitrii Constantinov i-a îndemnat pe locuitorii autonomiei și pe primari să nu cadă în plasa încercărilor guvernului central de „a ne diviza”.

„Trebuie să fim uniți, să nu ne fie frică și să nu îngenunchem în fața centrului”.

Roman Tiutin a declarat că primarii din Vulcănești, Ceadîr Lunga și Comrat au depus jurământul de credință față de PAS, rămânând să participe la ședința unde Bașcana Evghenia Guțul nu a fost admisă.

Nicolai Ivanciuc consideră că autoritățile subminează bazele Găgăuziei, pentru a lichida autonomia

„Numai un prost nu realizează aceasta! Doamna Sandu și echipa sa, de când au venit la putere, au început să subestimeze autonomia în ceea ce privește finanțarea și privarea de atribuții”.

În opinia locuitorului din Ceadîr-Lunga, Ivan Stamov, bașcanei Evghenia Guțul nu i s-a permis să participe la ședința de constituire a Agenției de dezvoltare regională „pentru ca să nu le încurce să fure. Acesta afirmă că actualmente, autoritățile centrale ignoră în mod deschis conducerea Găgăuziei, aderând la principiul „divizează și conduce””, se arată într-un comunicat emis de reprezentanții blocului „Victorie”.


Preluat de la: Unimedia.info