Biserica "Tuturor Sfinţilor" din Unţeşti, raionul Ungheni, renovată cu ajutorul localnicilor

Dar din dar se face rai. Este şi exemplul localnicilor din satul Unţeşti, raionul Ungheni, care timp de mai mulţi ani au depus efor pentru a renova biserica „Tuturor Sfinţilor” din localitate. Zidit între anii 1780 – 1800, lăcaşul sfânt este aşezat într-o zonă pitorească, de o frumuseţe rară. Astfel, cu ocazia sfintei sărbători „Adormirea Maicii Domnului” Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop de Nisporeni şi Ungheni, a oficiat un serviciu divin special şi a sfinţit biserica.

Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscopul de Nisporeni şi Ungheni, a venit cu un mesaj de felicitare şi încurajare: „Biserica „Tuturor Sfinţilor” în satul Unţeşti, de unde vă cunosc de când eram încă protopop. Aş vrea ca Maica Domnului care astăzi o slujim în sfânta biserică să vă întărească şi pe viitor ca să puteţi pune o piatră puternică în temelia credinţei”.

Preotul bisericii „Tuturor Sfinţilor” a ţinut să mulţumească tuturor ctitorilor şi să îndemne generaţia tânără să nu uite de Dumnezeu: „Tânăra generaţie să fie cât mai bună la suflet, cât mai înţelegătoare, mai iubitoare, mai răbdătoare. Mă mândresc că sunt preot aici, îmi iubesc foarte mult poporul cu care am o colaborare foarte fructuoasă”.

Unul dintre ctitorii bisericii este Ion Pendus. Bărbatul spune că dragostea faţă de Dumnezeu l-a motivat atât pe el, cât şi pe alţi săteni să contribuie la renovarea lăcaşului sfânt din satul natal: „Am început prin anul 2015 – 2016 de la acoperiş anul acesta am decis să finalizăm totul, faţada şi tot ce vedeţi prin împrejur. Am început de la cupole, acoperiş, faţada şi toată curtea”.

Primarul satului şi localnicii spun că biserica este mândria localităţii.

„Suntem nespus de bucuroşi că avem aşa un loc în sat deoarece cu ajutorul oamenilor de bună credinţă şi suflet mare s-a reuşit într-un final să fie ameliorată”, a declarat  NICOLAE SOROTINSCHI, primarul satului Unţeşti, Ungheni.

„Asta e mare bucurie pentru sat, pentru lume şi pentru tineret”, a spus o credincioasă.


Preluat de la: Publika.md