Benny Gantz îl sfidează pe Netanyahu și anunță că va vota pentru dizolvarea parlamentului israelian

Co-lider al coaliției de guvernare din Israel, Benny Gantz, a anunțat, marți seara, că partidul pe care îl conduce, Albastru-Alb, va sprijini proiectul de lege al liderului opoziției pentru dizolvarea Knesset-ului (parlamentului israelian). Deși primul vot asupra proiectului va avea loc miercuri, Gantz a lăsat deschisă posibilitatea ca alegerile anticipate să poată fi evitate, potrivit Jerusalem Post.

Gantz a spus că premierul Benjamin “Netanyahu a promis unitate și că nu vor fi păcăleli”. El s-a lamentat că “Netanyahu și-a încălcat promisiunile iar oamenii plătesc costul”.

“Netanyahu nu m-a mințit. V-a mințit pe voi. Netanyahu nu m-a indus în eroare. A indus în eroare toți cetățenii Israelului”, a mai afirmat el.

Potrivit digi24, liderul Albastru-Alb a avertizat că Netanyahu este într-o misiune personală pentru a se salva de la problemele în justiție și a ales să meargă spre alegeri prin evitarea votului asupra bugetului de stat. Însă Gantz a oferit încă o șansă prim-ministrului. 

“Alegerile pot fi încă prevenite de către persoana care le provoacă”, a declarat acesta, referindu-se la Netanyahu. “Dacă acționați adecvat, fără manevre politice, milioane de israelieni nu vor trebui să meargă la urne pentru a patra oară în martie”, a mai precizat el.

Netanyahu a publicat anterior conferinței de presă ținute de Benny Gantz un video în care îi cerea să mențină actualul guvern unit.

“Din păcate, Albastru-Alb este târât de (liderul opoziției Yair) Lapid și (Naftali) Bennett”, a spus Netanyahu. “Lapid și Bennett nu le pasă dacă mergem spre alegeri în mijlocul unei pandemii de coronavirus. Acela este interesul lor personal. Chiar dacă Albastru-Alb au format un guvern în guvernul nostru, au acționat împotriva lui și au încălcat acordurile coaliției, le cer să lase totul deoparte. Benny, ceea ce trebuie făcut acum este o întoarcere la 180 de grade de la politică pentru cetățenii Israelului. Asta trebuie făcut, și îți cer să faci acest lucru”, a afirmat premierul israelian.

Proiectul de lege pentru dizolvarea legislativului va fi prezentat mai întâi în primă lectură. Va trebui să treacă de încă trei ori prin plenul parlamentului și de trei ori în Comisia camerei reprezentanților pentru a deveni lege. Există posibilitatea ca proiectul să nu devină lege până pe 23 decembrie, când trebuie adoptat bugetul de state pe 2020, termen la care Knesset-ul va fi automat dizolvat.

Președintele de coaliție, Miki Zohar, a declarat pentru Radio KAN că chiar dacă Albastru-Alb votează proiectul la prima lectură, îi va cere lui Netanyahu să negocieze cu Gantz pentru a păstra guvernul unit, deoarece nu este corect să meargă către alegeri până ce criza de coronavirus se încheie.

Neînțelegerile din coaliția de guvernare au inclus și numirea unui procuror regional, fără acordul Likud.

Benny Gantz, ministru al apărării, a mai anunţat anterior anchetarea unui contract de achiziții de submarine germane în care sunt implicați oameni din cercul lui Benjamin Netanyahu.

Israelul a avut proteste ample, îndreptate împotriva guvernului și a premierului Netanyahu. Relațiile în coaliție sunt tensionate și spectrul alegerilor se conturează în viitorul apropiat. Partidul Albastru-Alb speră să fructifice la urne nemulțumirea populară.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie