Belarus: Sute de mii de oameni au ieșit pe străzi pentru a cere plecarea lui Aleksandr Lukașenko

Sute de mii de oameni s-au adunat duminică după-amiază la Minsk, dar și în alte mari orașe din Belarus, pentru a manifesta împotriva lui Aleksandr Lukașenko. „Marșul libertății” se vrea a fi cea mai mare mobilizare antiregim de la alegerile prezidențiale de acum o săptămână, relatează digi24.ro.

Duminică este considerată o zi-cheie. Se împlinește o săptămână de la scrutinul controversat care a scos oamenii în stradă, iar lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, le-a cerut oamenilor să manifesteze pașnic.

Sunt cel puțin 100.000 de oameni care au ieșit pe străzi numai la Minsk, dar au loc manifestații și în alte orașe ale țării.

Cei mai mulți manifestanți au venit îmbrăcați în alb și cu flori în mână, așa cum s-a întâmplat și zilele trecute în timpul demonstrațiilor pașnice. S-au alăturat mișcării de protest muncitori din uzine, personal medical, dar și parașutiști.

Cu câteva ore mai înainte, președintele Lukașenko și-a făcut propriul miting și s-a adresat unei mulțimi de câteva mii de oameni, catalogându-i pe opozanți drept „șobolani”. El le-a cerut susținătorilor să se mobilizeze pentru a-și apăra „țara și independența”. Cu o zi înainte, liderul din Belarus, care se află de 26 de ani la conducerea țării, a cerut Moscovei ajutor în materie de securitate, invocând amenințări militare externe care ar plana la adresa țării. Lukanșenko a vorbit de două ori la telefon cu președintele Vladimir Putin în cursul acestui weekend.

Aleksandr Lukașenko și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu exercițiul militare pe care NATO îl desfășoară în Polonia și Lituania și s-a lansat într-o tiradă împotriva alianței militare occidentale. NATO a respins aceste acuzații.

Directorul muzeului de istorie militară din Volkovisk, Konstantin Șișmakov, a dispărut. Duminica trecută, el refuzase să semneze protocolul electoral, potrivit site-ului TUT.BY.

Sâmbătă, el și-a sunat soția în cursul după-amiezii și i-a spus: „Nu mai lucrez, vin acasă”. Dar nu a mai apărut, iar de 24 de ore familia nu mai știe nimic de el. 

Konstantin a făcut parte din comisia electorală, dar a refuzat să semneze procesul-verbal final. 


Preluat de la: Publika.md