Barcelona va interzice închirierea apartamentelor către turiști

Primarul de stînga al orașului, Jaume Collboni, a declarat că în perioada enunțată, Barcelona va renunța la licențele celor 10101 de apartamente aprobate în prezent ca închirieri pe termen scurt.

„Ne confruntăm cu ceea ce credem că este cea mai mare problemă a Barcelonei.Aceasta însemna că din 2029, dacă nu au existat eșecuri, apartamentele turistice așa cum le gîndim astăzi vor dispărea din orașul Barcelona”, a spus Collboni la un eveniment guvernamental.

Boom-ul chiriilor pe termen scurt din Barcelona, ​​cel mai vizitat oraș al Spaniei de către turiștii străini, a făcut ca unii rezidenți să nu își permită un apartament după ce chiriile au crescut cu 68% în ultimii 10 ani, iar costul de cumpărare a unei case a crescut cu 38%, a precizat Collboni. Accesul la locuințe a devenit un motor al inegalității, în special pentru tineri, a adăugat el.

Guvernele naționale se bucură de beneficiile economice ale turismului – Spania se numără printre primele trei țări cele mai vizitate din lume – dar, în condițiile în care prețurile depășesc posibilitățile localnicilor, iar proprietarii ajung să prefere închirierile turistice profitabile, subiectul devine tot mai „fierbinte” în toată Europa.

Guvernele locale au anunțat restricții privind închirierile pe termen scurt în locuri precum Insulele Canare din Spania, Lisabona și Berlin, în ultimul deceniu. Ministrul socialist al Locuințelor din Spania, Isabel Rodriguez, a declarat că sprijină decizia Barcelonei.

„Este vorba de a face toate eforturile necesare pentru a garanta accesul la locuințe la prețuri accesibile”, a postat ea pe X.

Platforma de închirieri de vacanță Airbnb, care găzduiește un număr semnificativ de înregistrări din Barcelona, ​​nu a răspuns imediat solicitării de a comenta.

„Collboni face o greșeală care va duce la sărăcie [mai mare] și șomaj”, a declarat Asociația de apartamente turistice din Barcelona, ​​Apartur, într-un comunicat, adăugînd că interdicția va declanșa o creștere a numărului de apartamente turistice ilegale.

Hotelurile vor beneficia de pe urma măsurii. Deschiderea de noi hoteluri în cele mai populare zone ale orașului a fost interzisă de un partid de extremă stîngă care guvernează Barcelona între 2015 și 2023, dar Collboni a semnalat că ar putea relaxa restricția.

Asociația hotelieră din Barcelona a refuzat să comenteze anunțul de vineri.

„Acele 10.000 de apartamente vor fi folosite de locuitorii orașului sau vor fi scoase pe piață pentru închiriere sau vînzare”, a adăugat Collboni.


Preluat de la: Noi.md