Banii oferiți Maiei Sandu sunt încă la Timișoara: Nu este nimic ilegal și nu e primul premiu de acest fel pe care îl primesc

„Este un premiu oferit pentru Valori Europene. Membrii juriului sunt oameni respectați. Pe care eu îi respect și de aceea am și acceptat acest premiu. Banii nu au ajuns. În momentul în care o să avem o claritate cui merge această donație pentru că va fi făcut-o o donație către o organizație de caritate. Atunci o să anunțăm unde merg acești bani, dar până când banii sunt în continuare la Timișoara. 

Există un răspuns dat de CNA, care spune că este permis de lege să se accepte un premiu. Nu suntem primii, nici ultimii. Nu este primul premiu pe care îl primesc. A mai fost un premiu acum doi ani și premiul oferit de o organizație din Norvegia și acel premiu a fost donat. Nu există o problemă de legalitate. Nu este un lucru ilegal”, a declarat Maia Sandu.

Centrul Național Anticorupție (CNA) a pus punct pe scandalul cu premiul Maiei Sandu de 30 000 de euro din Timișoara. Astfel, într-un răspuns la solicitarea Președinției, instituția a precizat că „regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil în cazul acordării/decernării unor premii, având în vedere că termenul de „premiu” nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de „cadou” potrivit art. 16 aln. (1) din Legea integrității nr. 82/2017, se arată într-un comunicat al CNA.

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a venit cu o reacție privind scandalul în jurul premiului de 30 de mii de euro, acordat președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, după ce Timișoara a apărut pe un cont oficial al Ministerului de Afaceri Externe al Rusiei. „Noi încă nu am virat acești bani, dar deja sunt discuții. Atacul Rusiei doar dovedește cât de bine a fost aleasă laureata”, a menționat acesta.

Premiul de 30 000 de euro oferit președintei Maia Sandu „este o sfidare a bunului simț”. Cel puțin așa afirmă juristul Ion Dron, care mai spune că astfel de situații nu sunt admisibile într-un stat civilizat. „Trebuie să mulțumim celui care i-a dat acest cadou, pentru că i-a trădat esența actualei președinte, percepută drept zeița dreptății”, a declarat Dron.

Președinta Maia Sandu este prima laureată a Premiului Timișoara pentru Valori Europene, premiu dotat cu 30.000 Euro. Șefa statului a primit distincția, în timp ce se afla la Timișoara, la invitația primarului Dominic Fritz, în perioada 12-13 ianuarie 2024.

„Banii nu sunt cadouri admisibile. Nu au voie să primească așa cadouri demnitarii de stat. Orice oferire de bani funcționarului public este un act de corupție”, a declarat fosta vicedirectoare CNA, Cristina Ciubotaru, cu referire la premiul oferit.

Deputata PAS Olesea Stamate președinta Comisiei Juridice a Parlamentului, afirmă că demnitarii de stat nu au dreptul să primească bani – sub nicio formă, fie că e cadou, premiu sau alte intenții, legea le interzice să-i primească.

Totodată, Ion Cristoiu, jurnalist, scriitor și analist politic român, a declarat că premiul de 30 de mii de euro, acordat președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, de primarul Timișoarei, Dominic Fritz, este „cea mai mare afacere penală publică din România”.


Preluat de la: Unimedia.info