Azi ş în weekend vom avea lumină. Ce spune Andrei Spînu despre criza în energie electrică

Azi și în weekend, nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Asigurarea vine din partea ministrului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale. Într-o postare făcută pe canalul său de Telegram, Andrei Spînu avertizează, totuşi, că începând de luni vom avea un deficit mai mare de energie electrică, ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică. Tot luni, Ministerul Infrastructurii va veni cu informații suplimentare despre acest deficit. 

Drept soluţii la această criză, ministrul Infrastructurii a transmis că au fost identificate alte 100 MWh de energie electrică care vor fi importate din România. Astfel, în total, ţara vecină ne va livra 235 MWh. Pe lângă asta, Energocom finalizează procesul de înregistrare pe platforma OPCOM, care e operatorul de piață din România, și va putea cumpăra suplimentar, în orele de vârf, energie electrică din România. Spînu mizează şi pe faptul că Moldova este interconectată la ENTSO-E și vom putea achiziționa energie electrică de pe piața europeană.

În încheierea postării, Spînu reiterează că războiul din Ucraina, atacurile din ultimele săptămâni asupra infrastructurii energetice din țara vecină și decizia Gazprom de a reduce livrările de gaz lovesc direct în cetățenii țării noastre de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Noi, la Guvern vom face tot posibilul să ținem conectată țara la energia electrică. Vă rog să fim solidari și responsabili în a economisi în perioada următoare”, a încheiat ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale. 


Preluat de la: Publika.md