Azerii din întreaga lume au celebrat 29 de ani de la proclamarea independenței față de Uniunea Sovietică

Azerii din întreaga lume au celebrat duminică 29 de ani de la proclamarea independenței față de Uniunea Sovietică. Cu această ocazie, ambasada Azerbaidjanului la Chişinău a organizat o ceremonie, la care au participat mai mulți oficiali, precum și cetățeni azeri stabiliți în Republica Moldova. Totuși, sărbătoarea a fost umbrită de escaladarea conflictului din regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

Evenimentul a debutat cu depuneri de flori în memoria azerilor decedaţi în urma confruntărilor militare. Printre cei veniţi a fost şi un cetăţean azer refugiat în Republica Moldova încă în anii 90, odată izbucnirea conflictului din Karabahul de Munte. El spune că în pozele celor decedaţi, expuse la ambasadă, l-a recunoscut pe un vechi prieten.

Ambasadorul Azerbaidjanului la Chişinău a menţionat că luptele din Nagorno-Karabah este o problemă şi fără soluţii deocamdată.

„O cincime din teritoriul Azerbaidjanului se află sub ocupaţie şi timp de 30 de ani poporul azer, conducerea ţării a sperat că va putea rezolva acest conflict pe cale paşnică”, a declarat Gudsi Osmanov, ambasador Azerbaidjan în Republica Moldova. 

Iar fostul ministru de externe şi actualul consilier prezidenţial, Aurelian Ciocoi, a îndemnat părţile beligerante să revină la masa tratativelor.

„Sperăm că, în curând, în această perioadă dificilă, va fi pace în Azerbaidjan”, a spus Aurelian Ciocoi. 

Printre oaspeții prezenți la eveniment a fost şi ambasadorul Turciei în Republica Moldova, care a reiterat că țara sa recunoaște integritatea teritorială a Azerbaidjanului şi insistă pe încetarea focului.

„Sunt aici să-mi susţin fraţii mei. Turcia şi Azerbaidjan suntem în relaţii speciale, noi spunem mereu că suntem o singură naţiune, dar în două ţări separate”, a precizat Halil Gürol Sökmensüer, ambasadorul Republicii Turcia în Republica Moldova.

La final, participanții la ceremonie au plantat opt copaci de kiparis în forma stelei cu opt colţuri de pe drapelul Azerbaidjanului, care simbolizează cele opt ramuri ale popoarelor turcice.

După Primul Război Mondial, a fost fondată Republica Democratică Azerbaidjan, prima republică musulmană. Aceasta a existat până la ocupaţia sovietică din 1920. Azerbaidjanul și-a recâștigat independența în data de 18 octombrie 1991.


Preluat de la: Publika.md