Avocatul Poporului, îngrijorat de modul în care s-au votat mai multe proiecte în Parlament

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, se arată îngrijorat în legătură cu modul în care în data de 3 decembrie au fost votate, în ședința plenară a Parlamentului, unele proiecte de legi. Astfel, spune Cotorobai, că au fost ignorate regulile procedurale, principiile transparenței, bunei guvernări, fiind îngrădită posibilitatea opoziției de a se implica în procesul legislativ.

Într-un comunicat de presă, Avocatul Poporului menționează că „este inadmisibilă neglijarea normelor și principiilor democratice de legiferare și de adoptare a unor legi de un larg interes public, împiedicarea participării opoziției parlamentare la luarea unor decizii de importanță decisivă pentru cetățeni”.

Totodată, Mihail Cotorobai subliniază că statele membre ale Consiliului Europei și-au asumat angajamentul de a depune eforturi pentru a elabora standarde și practici comune care vizează promovarea unei democrații parlamentare libere și pluraliste și a mijloacelor pentru punerea lor în aplicare în parlamentele naționale. 

Amintim că, ieri, deputații socialiști și cei din grupul „Pentru Moldova” au votat la pachet o serie de proiecte de legi controversate și criticate dur de opoziția parlamentară şi societatea civilă. Documentele au fost aprobate în prima lectură, fără să fie prezentate și dezbătute în plen, așa cum prevede regulamentul. În toată această perioadă, opoziția formată din PAS și Platforma DA scanda „Rușine” și încerca să blocheze procedura de vot. Deputații socialiști și-au dat seama că, până la pauză, au votat bugetul de stat și politica fiscală fără a aproba ordinea de zi, așa cum prevede legislaţia. 

 


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie