Autoritățile din Mozambic vor investiga o "crima îngrozitoare", după apariția unei filmări pe Twitter

Autoritățile din Mozambic au promis că vor investiga o filmare în care o femeie dezbrăcată este bătută și ucisă de mai mulți bărbați care poartă uniforme ale armatei, în provincia Cabo Delgado.

Ministrul Apărării a spus că filmarea este „îngrozitoare” și a promis să „verifice autenticitatea” acesteia, scrie digi24.ro.

Mozambic luptă de trei ani în nordul țării împotriva unui grup islamist. Soldații din forțele armate au fost acuzați de abuzuri în timpul acestei operațiuni, însă guvernul a negat acuzațiile.

Clipul video de două minute a început să fie răspândit luni pe rețelele de socializare de către grupurile pentru drepturile omului. În imagini apar mai mulți bărbați în uniformă care lovesc o femeie cu un băț, apoi încep să tragă asupra ei. Aceștia pot fi auziți în timp ce spun, în portugheză, „Omoar-o la marginea drumului”.

Bărbații mai strigă „Ești din al-Shabab”, potrivit AFP, făcând referire la grupul jihadist de insurgenți care activează în Mozambic din 2017.

„Forțele FDS (Forțele de apărare și securitate) reiterează că nu sunt de acord cu gesturile barbare care încalcă drepturile omului”, a anunțat armata din Mozambic într-un comunicat.

Zenaida Machado, membră a grupului Human Rights Watch din New York, a cerut o investigație, spunând că aceste acte, dacă sunt comise de soldați, provoacă neîncredere în rândul populației și alimentează mesajul insurgenților.

„Este cel mai grav caz de trădare”, a spus Machado, adăugând că oamenii speriați nu ar trebui să fugă de insurgenți pentru ca apoi să fie puși în pericol chiar de către cei care ar trebui să-i păzească.


Preluat de la: Publika.md