Autocarul cu copii, blocat în Lituania: Ombudsmanul vrea elucidarea cazului, pentru a preveni situații similare

„Ombudsmanul copilului apreciază implicarea tempestivă a Ministerului Afacerilor Externe și a ambasadelor Republicii Moldova de la Vilnius și Minsk în soluționarea cazului dat. Totodată, Avocatul Copilului își propune elucidarea tuturor aspectelor cazului, în scopul prevenirii unor situații similare pe viitor.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului amintește că adulții sunt titularii de obligații în ceea ce privește respectarea drepturilor copilului și îndeamnă organizatorii deplasărilor cu copii să se asigure că dispun de toate actele necesare realizării călătoriilor în siguranță”, se arată într-un comunicat al instituției.

Un autocar cu copii moldoveni a fost reținut la granița lituaniană. Aceștia se întorceau de la un festival din Belarus, la care au luat marele premiu. Potrivit informațiilor, autocarul cu copii astat la graniță de 24 de ore fără vreo explicație.

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat cazul autocarului cu copii, reținut la vama lituaniană. „Am intervenit și informăm că, în condițiile ordonanței guvernului lituanian cu privire la regimul de trecere a frontierei, trecerea autocarului nu a fost autorizată din cauza lipsei de licență a transportatorului. Suntem în contact permanent cu autoritățile lituaniene de frontieră pentru a facilita o soluționare rapidă a situației și a obține autorizația necesară în cel mai scurt timp posibil”, au declarat responsabilii de la MAE.

La scurt timp, diplimația de la Chișinău a anunțat că grupul de copii continuă drumul spre casă în siguranță.


Preluat de la: Unimedia.info