Aureliu Ciocoi, la 86 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru: "Opera lui continuă să cultive în sufletul nostru frumusețea graiului matern"

„Opera lui Grigore Vieru continuă să cultive în sufletul nostru frumusețea graiului matern”. Este mesajul prim-ministrului interimar al ţării noastre, Aureliu Ciocoi, cu ocazia a 86 de ani de la nașterea marelui poet, Grigore Vieru.

„Astăzi, 14 februarie, marcăm 86 de ani de la nașterea marelui nostru poet național, Grigore Vieru. Opera lui Grigore Vieru continuă să cultive în sufletul nostru frumusețea graiului matern și valori care servesc și astăzi ca surse de inspirație pentru generațiile tinere. Datoria noastră morală este de a avea grijă ca bogăția intelectuală pe care am moștenit-o de la Grigore Vieru să se găsească atât în biblioteci cât și în casele noastre. Să citim copiilor noștri din opera lui Grigore Vieru, să le cultivăm valori nemuritoare ale neamului, precum dragostea de mamă, de casa părintească, de patrie și de limba română.

Versurile scrise de Vieru pe cât sunt de simple, pe atâta și pline de conținut. Dar cel mai important sunt înzestrate cu talentul de a intra în sufletele oamenilor din diferite generații, de la copii până la bătrâni. Astăzi sărbătorim nașterea lui Grigore Vieru, pentru că el este și va rămâne alături de noi, prin opera sa și de fiecare dată când ne reamintim versurile sale.”, a scris prim-ministrului interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, pe pagina sa de Facebook.

Amintim că astăzi îndrăgitul poet ar fi împlinit vârsta de 86 de ani. Grigore Vieru s-a născut în data de 14 februarie 1935, în satul Pererîta, raionul Briceni. În anul 1957 debutează editorial cu o plachetă de versuri pentru copii, „Alarma”. Grigore Vieru a fost cel care, împreună cu artistul plastic Lică Sainciuc, a dat viaţă cunoscutului Abecedar „Albinuţa”, carte de căpătâi pentru mai multe generaţii de copii. În 1988, poetul a fost premiat cu cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.

În data de 16 ianuarie 2009, Grigore Vieru a suferit un grav accident rutier și a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău. Poetul s-a aflat într-o stare critică, având șanse minime de supraviețuire. A încetat din viață în data de 18 ianuarie, în urma unui stop cardiac.


Preluat de la: Publika.md