Au semnat pentru singură vamă. Pe sensul de ieşire din ţară, la frontiera Leuşeni – Albiţa va fi un singur punct de control

Ţara noastră și România au semnat un acord pentru controlul unic la frontiera Leușeni – Albița. Aşa cum s-a menţionat anterior, acesta va fi pe sensul de ieşire din Moldova, adică la Albiţa, însă vor activa acolo atât poliţişti români de frontieră, cât şi moldoveni. Astfel, călătorii vor fi verificaţi o singură dată. 

Semnarea documentului a fost amânată de două ori. 

Autorităţile din ţara noastră menţionează că acest acordul este de o importanţă majoră şi că a fost necesar un singur punct de control din cauza fluxului tot mai mare de cetăţeni ucraineni care traversează frontierele. 

„Prin controlul şi contribuţia comună devenim piloni importanţi, piloni principali în prevenirea şi lupta cu criminalitatea transfrontalieră organizată, cu terorismul, extremismul şi spălarea de bani. Vestea bună pentru cetăţenii de bună credinţă este că, în curând, se vor reduce timpii de aşteptare pentru cetăţenii moldoveni, români şi ai altor state”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco. 

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne al României, Lucian Bode, a menţionat că evenimentul este important pentru cetăţenii ambelor state. 

„România şi Republica Moldova au făcut astăzi un prim pas care ne va permite să acţionăm coordonat şi mai eficient în faţa provocărilor actuale. Consolidând în acelaşi timp cooperarea dintre statele noastre. Ne va permite să gestionăm mai eficient efectele generate de actualul context de securitate din regiune”, a menţionat ministrul de Interne din România, Lucian Bode. 

Potrivit autorităţilor, iniţial acordul a fost semnat pentru o perioadă de şase luni. Apoi, în funcţie de rezultate, va putea fi prelungit. 

În anul 2022 frontiera Leuşeni – Albiţa a fost traversată de aproape patru milioane de persoane. Potrivit ministerului Afacerilor Interne, controlul coordonat va începe în primăvară, când vor fi finalizate toate procedurile, iar infrastructura va fi pregătită.


Preluat de la: Publika.md