Atac rusesc la Odesa, la 150 de metri de locul pe unde au trecut Zelenski şi premierul Greciei

Dezvăluirea a fost făcută chiar de către prim-ministrul Greciei în timpul unei conferinţe de presă comune cu Volodimir Zelenski.

„Chiar la sfârşitul (vizitei), am auzit sunetul sirenelor antiaeriene şi explozii foarte aproape de noi. Nu am avut timp să ne adăpostim”, a declarat Mitsotakis după bombardament, descriind incidentul drept „o experienţă impresionantă”.

Atacul rusesc a provocat morţi şi răniţi, potrivit preşedintelui ucrainean, dar nimeni dintre oficialii delegaţiilor nu au avut de suferit, scrie Le Monde.

„Am văzut acest atac astăzi. Puteţi vedea cu cine avem de-a face, nu le pasă unde lovesc. Ştiu că au fost victime astăzi, nu cunosc încă toate detaliile, dar ştiu că există morţi şi răniţi”, a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă comună cu premierul grec.

O explozie puternică s-a produs la Odesa cu puţin timp înainte ca premierul grec să se întâlnească cu preşedintele ucrainean. O alertă aeriană a fost declanşată imediat în regiune, a relatat Ukrainskaia Pravda. 

Anterior, Zelenski discutase cu Mitsotakis despre nevoile de apărare ale Ucrainei. Presa elenă a relatat că autorităţile de la Atena au decis pregătirea unui pachet de echipamente şi arme care nu mai sunt folosite de forţele armate greceşti, pentru a fi transferate în Ucraina.

În momentul atacului, preşedintele Zelenski se afla împreună cu premierul grec în portul Odesa. Potrivit premierului grec, exploziile au avut loc chiar în apropierea lor. „Preşedintele Zelenski şi personalul său ne-au arătat şi explicat importanţa portului şi ce se face pentru a restabili şi consolida ruta maritimă ucraineană şi daunele care au fost provocate în timpul atacurilor. Chiar la final, am auzit sunetul sirenelor şi al exploziilor care erau foarte aproape de noi”, a povestit Mitsotakis.

Alerta de raid aerian în regiunea Odesa a fost anunţată la ora lcoală 10:41 şi a fost urmată de o explozie puternică. La ora 10:45, Forţele Aeriene au raportat o ameninţare de utilizare a rachetelor balistice în zonele aflate sub alertă aeriană. Anterior, publicaţia greacă Protothema a relatat că armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra oraşului Odesa, în momentul în care premierul grec Kyriakos Mitsotakis se afla în vizită în oraş. Publicaţia susţinea că trupele ruseşti au vizat coloana de maşini a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Pentru noi este cel mai bun mement că aici se desfăşoară un război real. În fiecare zi. Care nu afectează doar frontul”, a comentat Mitsotakis.

„Ne-am exprimat de multe ori dezgustul faţă de acţiunile Rusiei împotriva ţării dumneavoastră, dar nu vom înceta niciodată să fim îndureraţi de un asemenea grad de brutalitate şi barbarie, care duce la moartea civililor, a copiilor mici şi chiar a sugarilor. Am fost astăzi aici, la Odesa, unde am vizitat locul atacului rusesc, şi am fost în mod clar impresionat de imaginea devastării pe care aţi suferit-o, pe de o parte, dar şi de imaginea rezistenţei şi a curajului poporului ucrainean, pe de altă parte”, i-a spus Mitsotakis lui Zelenski, potrivit televiziunii elene Skai.


Preluat de la: Unimedia.info