În acest răstimp, multe dintre problemele capitalei moldovenești exprimate de cetățeni la acea vreme au fost soluționate de autoritățile locale, lucru care poate fi văzut cu ochiul liber. Au fost reparate multe drumuri, trotuare, pasaje subterane, au fost restaurate și modernizate numeroase parcuri și havuzuri, au fost construite terenuri de joacă pentru copii și de sport, au fost amenajate parcuri și alte teritorii.
În același timp, există încă o serie de probleme nerezolvate, la care s-au adăugat altele noi care trebuie să fie rezolvate.
Deosebit de stringente sînt problemele legate de clădirile neterminate, așa-numitele „clădiri abandonate”, atunci cînd un agent economic oprește construcția, iar clădirea capătă un aspect necorespunzător, în ea se acumulează gunoaie și se instalează persoane fără domiciliu stabil.
Locuitorii se așteaptă ca autoritățile municipale să întreprindă acțiuni active pentru a soluționa aceste probleme, inclusiv prin elaborarea unor amendamente la legislație, care vor permite luarea de măsuri împotriva proprietarilor clădirilor neterminate de pe teritoriul Chișinăului, care nu fac nimic în legătură cu construcția clădirilor care au fost conservate sau abandonate de mai mult de trei ani.
Rămîn de actualitate problemele legate de reparația drumurilor din curți, deschiderea de noi parcări, amenajarea parcurilor etc.
Cetățenii ar dori să vadă în viitorul apropiat rezultate mai rapide și mai tangibile în aceste și alte domenii.
Pentru a contura gama celor mai urgente sarcini pe care cetățenii Chișinăului așteaptă să fie rezolvate, portalul Noi.md a realizat un sondaj printre cititorii săi pentru a identifica cele mai acute probleme ale locuitorilor din fiecare sector al capitalei.
De data aceasta vom vorbi și vom contura așteptările locuitorilor sectorului Buiucani.
Cetățenii visează la renașterea telefericului. Cîndva, telefericul lega două cartiere – Buiucanii Noi și Sculeni, datorită căruia locuitorilor le era convenabil să ajungă dintr-un punct în altul. Din păcate, aceasta a funcționat doar cîțiva ani, pînă la mijlocul anilor '90. Acum, traseul este dezactivat, iar vagoanele suspendate de pe el au fost demontate. Astăzi, ar putea adăuga un farmec aparte Buiucanilor modernizați.
Una dintre cele mai importante dorințe ale cetățenilor noștri este reconstrucția cimitirului evreiesc, deoarece acest obiect are o valoare deosebită pentru oameni, pentru memorie și este cel mai vechi monument național de istorie și cultură. Astăzi, pe teritoriul său se află ruinele unei sinagogi, mormintele sînt în paragină, pietrele funerare sînt deteriorate, iar gardurile sînt de mult ruginite.
Locuitorii de la Buiucani insistă, de asemenea, asupra restaurării rapide a clădirii observatorului astronomic de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Pe vremuri o bijuterie arhitecturală, observatorul seamănă acum cu o simplă ruină urbană, în timp ce în urmă cu mai bine de 30 de ani era folosit de elevi și învățători pasionați de cercetarea spațială.
O altă dorință este un proiect de conectare a străzii Mesager cu strada Albișoara.
Și tot locuitorii din Buiucani visează la renașterea complexului de sculptură în aer liber Rugina & Co. / „РЖАвЧИНАХ”, situat pe strada Ghidighici nr. 3a. Aceasta a fost prima lucrare nonconformistă din Moldova la sfîrșitul anilor 1980. Instalațiile reflectau problemele actuale ale societății, care astăzi ar putea contribui nu doar la dezvoltarea culturală, ci și la cea turistică a țării noastre. În prezent, complexul sculptural se află într-o stare deplorabilă.
Continuă să persiste problemele de reparare a drumurilor din curți și de deschidere a parcărilor, care sînt tipice pentru toate sectoarele.
În acest sens, se așteaptă ca autoritățile să prezinte un plan detaliat cu termene precise pentru rezolvarea acestor probleme și a altor probleme urgente. Portalul Noi.md a solicitat deja comentariile autorităților locale la acest subiect și va oferi răspunsuri imediat ce le va primi.
Redacția Noi.md vă îndeamnă să semnalați și alte probleme ale sectorului scriindu-ne la adresa redacție info@noi.md
Preluat de la: Noi.md