Astăzi în istorie: De la conciliile teologice la apărarea drepturilor omului, o călătorie prin evenimentele care au modelat lumea

0553: Începe Al doilea conciliu de la Constantinopol.
Conciliul a fost convocat de împăratul Justinian I și a avut ca scop principal rezolvarea disputelor teologice legate de natura lui Hristos. Acest conciliu a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării dogmelor creștine, care au influențat și Biserica Ortodoxă din Moldova.

1640: Regele Carol I al Angliei dizolvă Parlamentul cel Scurt.
Acest eveniment a fost unul dintre factorii care au dus la izbucnirea Războiului Civil Englez și a avut un impact indirect asupra Europei, inclusiv asupra principatelor românești, prin schimbările politice și culturale pe care le-a generat în Europa.

1789: Se convoacă, la Versailles, Adunarea Stărilor Generale (care nu mai fusese convocată din anul 1614).
Începutul Revoluției franceze. Revoluția Franceză a avut un impact profund asupra întregii Europe, inclusiv asupra Moldovei, prin răspândirea ideilor de libertate, egalitate și fraternitate, care au influențat mișcările naționale și reformele din secolul al XIX-lea.

1912: Apare primul număr al ziarului „Pravda”.
„Pravda” a fost unul dintre principalele mijloace de propagandă sovietică și a avut un rol important în influențarea opiniei publice în RSS Moldovenească, parte a Uniunii Sovietice.

1949: A fost înființat Consiliul Europei.
Consiliul Europei a avut un rol important în promovarea drepturilor omului, democrației și statului de drept pe continent, inclusiv în Moldova, care a devenit membru în 1995.

1955: A intrat în vigoare Acordul privind crearea Uniunii Europei Occidentale (UEO), semnat la Paris, 23 octombrie 1954.
UEO a fost o organizație de apărare colectivă europeană, iar evoluția structurilor de securitate europeană a avut implicații și pentru politica de securitate a Moldovei.

1964: Consiliul Europei declară ziua de 5 mai ca Ziua Europei.
Ziua Europei este sărbătorită și în Moldova, marcând angajamentul țării față de valorile europene și aspirațiile de integrare europeană.

2001: Ilie Ilașcu a fost eliberat din Închisoarea Hlinoaia (Tiraspol).
Ilie Ilașcu, lider al Frontului Popular din Moldova, a fost un simbol al luptei pentru independența și integritatea teritorială a Moldovei. Eliberarea sa a fost un moment important pentru drepturile omului în regiune.

2002: După ce în primul tur de scrutin Jacques Chirac a obținut 19,88% din voturi, în al doilea tur de scrutin obține 82,21%, împotriva lui Jean-Marie Le Pen al Frontului Național, și este confirmat ca președinte al Franței.
Rezultatele alegerilor prezidențiale din Franța au fost urmărite cu interes și în Moldova, dat fiind rolul Franței în politica europeană și relațiile bilaterale dintre cele două țări.

2021: Cel mai mare urs brun din România, și probabil din Uniunea Europeană, Arthur (17 ani), a fost ucis de către prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, în localitatea Ojdula, județul Covasna, acesta venind în România special pentru a-l împușca.
Acest eveniment a stârnit indignare în rândul comunității internaționale și a ecologiștilor din Moldova, subliniind necesitatea protejării biodiversității și a vieții sălbatice în regiune.


Preluat de la: Unimedia.info