Astăzi este marcată Ziua Internațională a Medicilor de Familie. Câți specialiști se află pe prima linie în lupta cu COVID-19, în Republica Moldova

Astăzi, în toată lumea este marcată Ziua Internațională a Medicului de Familie, iar din cauza pandemiei de coronavirus, tematica în anul 2020 este „Medicii de familie, pe prima linie”.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pe linia întîi în lupta cu COVID-19 în țara noastră se află 1591 de medici de familie și 3932 de asistenți ai medicilor de familie.

Medicii de familie din Republica Moldova sunt implicați activ în monitorizarea persoanelor suspecte și tratamentul pacienților cu forme ușoare de COVID-19, începând cu 10 aprilie, când a fost lansat tratamentul la domiciliu. În acest context, 1411 persoane, identificate cu caz suspect la COVID – 19, au fost incluse în tratament la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie. Dintre aceștia, 477 persoane au fost finalizat tratamentul cu vindecare, iar 526 pacienți sunt în continuare, în tratament activ la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie.

Medicii de familie și asistenții medical activează în 35 Centre de Sănătate raionale, 5 Asociații Medicale Teritoriale, 2 Centre ale Medicilor de Familie și 264 Centre de Sănătate rurale.

Totodată, 25 de prestatori își exercită independent profesiunea de medic de familie și 12 prestatori sunt privați. 


Preluat de la: Publika.md