Asociații de Judecători, despre reforma justiției: concept politizat excesiv și o promisiune electorală

Conceptul privind reformarea justiţiei din Moldova este unul politizat excesiv şi pare a fi mai mult o promisiune electorală. De aceată părere sunt Asociația Judecătorilor din Moldova și Asociația Judecătorilor ”Vocea Justiției”. Într-o declaraţie comună a acestora, se menţionează că experienţa pre-vettingului este una controversată şi că procedurile de evaluare a judecătorilor a fost o umilire publică.

Potrivit Asociaţiilor, în prezent, nu este oportun pentru Republica Moldova de a trece la exercițiul de vetting. În opinia lor, o lege cu privire la evaluarea judecătorilor de către ”Comisii” situate deasupra Constituției, instituite de politic, pot duce la politizarea justiției, indiferent de bunele intenții declarate la început.

Reprezentanţii Asociaţiilor au venit cu un apel la responsabilitate din partea puterii politice cu privire la promovarea și adoptarea unor legi care să contribuie la îmbunătățirea situaţiei în justiție, prin colaborarea celor trei puteri în stat, conform Constituției.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiţiei, Alexandru Tudos, a declarat că instituţia nu va comenta declaraţia Asociațiilor de judecători.

 


Preluat de la: Publika.md