Armenia şi Azerbaidjan au căzut de acord pentru încetarea temporară a focului

Armenia şi Azerbaidjan au căzut de acord pentru încetarea temporară a focului. Anunţul a fost făcut de ministrul rus de Externe după miezul nopţii, după zece ore de discuţii la Moscova, cu şefii diplomaţiilor de la Erevan şi Baku.

„Ostilităţile vor fi oprite sâmbătă, la ora prânzului, pentru a permite schimbul de prizonieri de război, deplasarea altor persoane şi recuperarea corpurilor celor ucişi, conform criteriilor Comitetului Internațional al Crucii Roşii.”, a comunicat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

De asemenea, Serghei Lavrov a precizat că Armenia şi Azerbaidjanul au ajuns la o înţelegere să demareze negocieri pentru o rezolvare paşnică a conflictului, cu medierea copreşedinţilor Grupului de la Minsk al OSCE – Franţa, Rusia şi SUA.

Cele două foste republici sovietice s-au învinuit reciproc pentru izbucnirea recentelor violenţe, cele mai grave din ultimele patru decenii. Vineri, ministrul armean al Apărării a spus că luptele au continuat. Armenia a acuzat Azerbaijanul că a bombardat deliberat o catedrală istorică din Nagorno-Karabakh. În acelaşi timp, Azerbaijanul a declarat că al doilea mare oraş al ţării, Ganja, şi regiunea Goranboy au fost bombardate de forţele armene, atac în care a murit cel puţin un civil. Ultimul bilanţ oficial indică peste 400 de morţi, dintre care 22 de civili armeni şi 31 azeri.

Baku și Erevan au o dispută de peste 40 de ani legată de regiunea Nagorno-Karabakh, recunoscută la nivel internațional ca făcând parte din Azerbaidjan, dar controlată de etnicii armeni.


Preluat de la: Publika.md