Armenia face primul pas în vederea instaurării păcii în regiunea Nagorno – Karabah

Armenia face primul pas în vederea instaurării păcii în regiunea Nagorno – Karabah, pe care o dispută cu Azerbaijanul de aproximativ 40 de ani.

Într-un comunicat de presă, Ministerul de Externe de la Erevan notează că Armenia este dispusă să se aşeze la masa de discuţii cu OSCE, în vederea încetării luptelor, care au escaladat duminica trecută. Oficialii armeni salută faptul că liderii Grupului de la Minsk, din cadrul OSCE, creat în 1992 pentru a media conflictul dintre armeni şi azeri asupra enclavei muntoase din Caucazul de Sud, au condamnat utilizarea forţei în zona Nagorno Karabah şi dezaprobă implicarea Turciei în acest conflict.

Ministerul armean de Externe susţine că acţiunile concertate ale Azerbaijanului şi Turciei pun în pericol pacea şi securitatea în regiune, şi că sporesc riscul izbucnirii unui adevărat război. În acest context, Erevanul a făcut apel la încetarea agresiunilor.

Azerbaijanul a refuzat dialogul şi a acuzat Armenia că îşi continuă ofensiva, în pofida solicitărilor de a înceta violenţele. Ministerul azer al Apărării a publicat imagini cu cele mai noi atacuri, surprinse cu drona, şi a anunţat că au fost înregistrate alte decese şi persoane rănite, fără a preciza numărul acestora. Azerii menţionează că vor reacţiona pe măsură, dacă armenii nu încetează agresiunile. Subiectul conflictului din Nagorno – Karabah s-a regăsit şi pe agenda Consiliului European, în 1 octombrie. Oficialii europeni au cerut Armeniei şi Azerbaijanului să înceteze imediat ostilităţile şi să găsească soluţii paşnice pentru aplanarea conflictului.

„Cât priveşte conflictul dintre Armenia şi Azerbaijan, pot să reiterez că este nevoie urgentă de detensionarea conflictului. Nu pot exista nici soluții militare ale conflictului, nici ingerințe externe”.

Până în prezent, Rusia, Franţa şi SUA, care sunt copreşedinţi ai grupului de la Minsk, au cerut încetarea imediată a focului din Nagorno – Karabah. Turcia şi-a exprimat direct sprijinul pentru Azerbaijan şi a subliniat că cele trei puteri mondiale nu ar trebui să aibă vreun rol în medierea conflictului dintre Armenia şi Azerbaijan.


Preluat de la: Publika.md