Armata chineză, gata să oprească “independența Taiwanului”

Dong a făcut această remarcă într-un discurs pe tema viziunii Chinei despre securitatea globală la Dialogul Shangri-La organizat în Singapore.

“Noi, țările din Asia-Pacific, avem capacitatea să rezolvăm tensiunile între noi și disprețuim forțarea puterilor hegemonice din afară”, a afirmat el înainte de a propune șase măsuri pentru apărarea securității și stabilității în Asia-Pacific.

Dong a spus că problema Taiwanului este esența intereselor principale ale Chinei, și că principiul existenței unei singure Chine a fost demult recunoscut ca o normă de bază a relațiilor internaționale.

China a respectat tot timpul preocupările raționale ale tuturor țărilor și, în același fel, și interesele esențiale ale Chinei sunt sfinte și inviolabile, a transmis el, adăugând că apărarea suveranității și integrității teritoriale a statului este misiunea sfântă a armatei chineze.

Dong a menționat că China a fost întotdeauna dedicată reunificării pașnice, dar această perspectivă este prejudiciată de elementele pro “independența Taiwanului” și forțele externe.

Ministrul chinez a indicat că autoritățile Partidului Democrat Progresist din Taiwan au promovat “independența treptată” și “de-sinicizare” într-o încercare de a tăia legăturile sociale, istorice și culturale între cele două maluri ale strâmtorii Taiwan.

El a spus că forțele externe au încercat continuu să estompeze principiul existenței unei singure Chine, insistând pe vânzarea de arme către Taiwan și schimburile oficiale cu insula, și aceste “intenții răutăcioase” duc regiunea într-o situație periculoasă.


Preluat de la: Noi.md