Arabii trimit o sondă pe Marte. Când este planificată lansarea

Prima misiune spaţială arabă spre Marte este pregătită şi urmează să fie lansată peste câteva săptămâni, scrie BBC. Ea va transmite date importante privind climatul şi atmosfera planetei.

„Amal” (speranţă, n.r.) va parcurge în şapte luni cei 493 de milioane de kilometri până pe orbita Marte. Sonda va orbita timp de 687 de zile pentru a aduna informaţii suficiente. O traiectorie completă a Marte va dura 55 de ore. Luni, directorul programului Sarah Al-Amiri a spus că proiectul ar trebui să fie un stimulent major pentru ca cercetătorii arabi să aleagă o carieră în inginerie spaţială. Misiunea fără echipaj uman urmează să fie lansată din insula japoneză Tanegashima, pe 14 iulie.

Propulsată de o rachetă japoneză, sonda va avea trei tipuri de senzori pentru măsurarea atmosferei Marte.  Proiectul are partenere trei universităţi americane. Emiratele Arabe Unite au experienţă în călătoriile spaţiale. Au trimis rachete pe orbita Pământului şi un astronaut pe Staţia Spaţială Internaţională.

Primul astronaut arab care a fost în spaţiu a fost sultanul Bin Salman Al-Saud, care a zburat cu o navă spaţială americană în 1985. Însă proiectul actual este unul de anvergură. Sonda spaţială a fost construită în EAU şi trimisă în Japonia, unde toţi inginerii au stat în carantină din cauza pandemiei.

Monica Grady, profesor la Open University din Marea Britanie, este de părere că misiunea spre Marte marchează o schimbare majoră în industria dominată până acum de marile puteri ale lumii. „Este un adevărat pas înainte pentru explorarea Marte, pentru că arată că alte naţiuni – în afară de Agenţia Spaţială Europeană şi de NASA – pot merge acolo. Sperăm să ajungă. Marte este legată de o lungă istorie de misiuni ratate”, a spus ea.

Conducătorii proiectului EAU au amintit că, în urmă cu opt secole, inventatorii şi intelectualii arabi se aflau în linia întâi a descoperirilor ştiinţifice. Dacă „Amal” va ajunge pe orbita Marte, momentul va coincide cu sărbătorirea a 50 de ani de la fondarea Emiratelor Arabe Unite ca naţiune, în 1971, scrie adevarul.ro


Preluat de la: Publika.md