Aproape toată țara e sub Cod Roșu de COVID-19

Lista raioanelor aflate sub Cod Roșu de alertă s-a extins până la 35. Astfel, începând cu 13 octombrie, alte 9 unități-adminsitrativ-teritoriale se vor afla în stare de urgență în sănătate publică.

Potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), doar în trei raioane – Hâncești, Leova şi Soroca – rămâne instituit Cod Portocaliu de alertă.

Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor institui măsurile de sănătate publică în confirmitate cu Planului de pregătire și răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou COVID-19, în corespundere cu gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat.

Decizia CNESP prevede ajustarea (înăsprirea/relaxarea) măsurilor de sănătate publică, ce vizează activitatea instituțiilor de învățământ, instituțiilor medico-sanitare, instituțiilor de prestare a serviciilor publice, instituțiilor de ordine publică, a agenților economici, birourilor electorale și a secțiilor de votare, vor fi coordonate în prealabil cu CNESP.

În scopul sporirii randamentului măsurilor aplicate de prevenire și control a infecției COVID-19, precum și a eficienței gestionării resurselor, CNESP a instituit starea de urgență în sănătate publică pe unități teritorial-administrative. De asemenea, au fost stabilite gradele de alertă în funcție de indicatorii nivelului de risc. Gradul “cod roșu” este asimilat stării de urgență în sănătate publică.

De la 1 octombrie şi până în prezent, Codul Roșu de alertă a fost valabil în 26 de unități teritorial-administrative, inclusiv Capitala şi municipiul Bălți. 


Preluat de la: Publika.md