Aproape jumătate din populația Ucrainei nu are curent electric

Este alertă de raid aerian în toată Ucraina, după ce rușii au lansat zeci de rachete către marile orașe. Forțele ruse au atacat din nou Odesa și Dnipro, la oră de vârf, când zeci de mii de civili erau pe stradă și mergeau la muncă sau la școală.

Patru oameni au murit în Zaporojie, iar mai mulți au fost răniți în Harkov și Odesa. Acordul pentru transportul cerealelor ucrainene a fost prelungit joi cu 120 de zile.

Ucraina ar putea avea acces în curând la locul din sud-estul Poloniei unde o rachetă a ucis două persoane, a declarat principalul consilier pentru politică externă al președintelui polonez, după ce Kievul a cerut să i se permită accesul la locul exploziei.

Bombardamente în mai multe orașe. 40% din populaţie fără electricitate

Mai multe oraşe ucrainene, inclusiv capitala Kiev, au fost joi din nou ţinta atacurilor armatei ruse cu rachete şi drone, bombardamente care coincid cu primele ninsori din Ucraina. Circa 40% din populaţie nu avea joi după-amiază electricitate, iar temperaturile prognozate pentru săptămâna viitoare ar putea să scadă până la -10 grade C, consemnează agenţiile AFP, Reuters şi EFE, potrivit Digi24..

Operaţiunile militare ruse împotriva Ucrainei vor continua indiferent de vreme, a asigurat în faţa presei purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, care a susţinut că suferinţa populaţiei ucrainene este provocată doar de refuzul preşedintelui Volodimir Zelenski de a negocia cu Rusia.

În regiunea Kiev două rachete de croazieră şi drone kamikaze Shahed, fabricate în Iran, au fost doborâte de antiaeriana ucraineană, susţine administraţia militară locală.

În oraşul Dnipro din regiunea central-estică 14 persoane au fost rănite în urma unui bombardament rusesc şi au fost lovite două instalaţii ale infrastructurii critice.

O astfel de instalaţie a fost lovită şi în sud, la Odesa. Prin urmare, compania naţională de electricitate Ukrenergo a anunţat prelungirea întreruperilor în furnizarea energiei electrice, ca urmare a „agravării situaţiei”, la care contribuie şi scăderea puternică a temperaturilor.

În acest timp, luptele cresc în intensitate pe frontul de est, în provinciile Doneţk şi Lugansk, unde armata rusă şi-a consolidat trupele prin redislocarea unor efective retrase din provincia sudică Herson.

În aceasta din urmă trupele ruse şi ucrainene se bombardează reciproc cu artileria peste fluviul Nipru, al cărui mal de vest este acum controlat de armata ucraineană în urma retragerii ruse, iar cel de est de armata rusă, care şi-a stabilit acolo linia defensivă, notează sursa citată.


Preluat de la: Publika.md