Aproape 50% dintre medicii proaspăt absolvenți aleg să lucreze în spitalele raionale

„În anul 2023, sute de tineri medici și asistenți medicali au beneficiat de indemnizația acordată într-o singură tranșă. În zonele rurale, aceștia beneficiază, de asemenea, de compensații la energie electrică și termică”, a precizat Nemerenco.

Ministrul Sănătății a subliniat că resursele umane și menținerea acestora în sistem este o prioritate pentru instituția pe care o conduce.

„Datorită creării celor mai bune condiții de muncă prin modernizarea infrastructurii instituțiilor medico-sanitare publice din țară, precum și dotarea cu echipamente și dispozitive medicale performante, tot mai mulți tineri specialiști aleg să rămînă să activeze în spitalele raionale. Dacă în anii 2018-2019 doar circa 18% din absolvenții pe locuri bugetare mergeau în zona rurală, astăzi această cifră a atins aproximativ 44%”, a subliniat Ala Nemerenco.

Amintim că, începînd cu 1 octombrie 2022, au fost majorate cu 10% salariile de funcție lunare pentru personalul din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.

O nouă majorare, de 15%, a fost realizată începînd cu 1 octombrie 2023, și anume salariul pentru întreg personalul din instituțiile medicale. La fel, a fost majorat cu 15% suplimentul pentru munca de noapte. În total, peste 48 mii de angajați ai instituțiilor medicale au beneficiat de această creștere salarială.

Au fost majorate cu 35% salariile pentru medicii legiști și experții judiciari care activează în Centrul de Medicină Legală și sporul specific cu 15%.


Preluat de la: Noi.md