Aparent sînt inofensive, dar utilizate incorect pot fi foarte periculoase

Numai în SUA, sute de mii de oameni ajung la spital în fiecare an din cauza medicamentelor luate greşit. Nu avem statistici pentru ţara noastră, dar putem să bănuim că nu stăm deloc mai bine deorece mulţi oameni consideră că medicamentele eliberate fără reţetă nu sînt periculoase. De fapt, acestea au efecte secundare ca orice alt medicament, iar supradozele pot duce chiar şi la moarte.

Iată topul celor mai periculoase dintre medicamentele banale:

E util pentru răceală, dureri de cap, dureri menstruale şi aproape nelipsit din casele noastre. Însă puţini ştiu că dozele mari sînt hepato-toxice. Supradoza de paracetamol este cea mai frecventă cauză a insuficienţei hepatice. Această afecţiune care poate fi fatală se manifestă prin dureri abdominale, vărsături şi icter.

Citeşte cu atenţie prospectul medicamentului pe care îl iei şi nu depăşi sub nicio formă doza maximă recomandată. În general, aceasta este de 4000 miligrame de paracetamol pe zi pentru un adult. Numărul maxim de tablete depinde însă de conţinutul exact medicamentului pe care îl iei. Ţine cont că paracetamolul se găseşte sub diverse denumiri comerciale şi nu combina mai multe produse cu acelaşi conţinut.

În această categorie cu denumire ciudată se încadrează medicamentele pentru ulcer (Omeran, Omez, Lanzap, Controloc) pe care obişnuim să le luăm şi pentru arsuri gastrice. Puţini ştiu că aceste substanţe pot da dependenţă în numai cîteva săptămîni şi că ele împiedică absobţia mineralelor şi vitaminelor, ceea ce poate duce în timp la carenţe grave.

Nu folosi medicamente din această categorie mai mult de patru săptămîni în continuu. Dacă ai arsuri la stomac foloseşte antiacide.

Te scapă rapid de simptomele alergiei, însă cele din generaţiile mai vechi, care conţin difenhidramină, îţi dau o stare de ameţeală. Pe lîngă faptul că este neplăcută, această senzaţie îţi afectează capacitatea de concentrare, necesară atunci cînd conduci de exemplu.

Citeşte cu atenţie prospectul şi urmează toate indicaţiile, inclusiv cele referitoare la capacitatea de a conduce autovehicule. Antihistaminicele cu difenhidramină se iau seara.

Sunt foarte utile pentru dureri şi răceală, dar dozele mari administrate pe perioade îndelungate îţi pot afecta serios stomacul. Aceasta este a doua cauză ca frecvenţă a ulcerului gastric. De asemenea, dozele mari îţi pot afecta inima şi rinichii.

Antiinflamatoarele nesteroidiene se iau după masă sau cel puţin cu un pahar de lapte. Nu se iau mai mult de 10 zile la rînd fără a consulta medicul. De asemenea, ţine cont că aceste substanţe se găsesc sub mai mult nume de marcă – Nurofen, Advil, MIG 400, etc – şi nu combina mai multe produse.


Preluat de la: Noi.md