Circulaţia trenurilor locale şi suburbane de pasageri ar putea fi sistată din 12 februarie. Despre aceasta a fost anunţat în cadrul şedinţei comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe.
În cadrul şedinţei, reprezentanţii CFM şi ai Agenţiei Proprietăţii Publice au prezentat planul de acţiuni imediate, menite să soluţioneze problema achitării salariilor pentru angajaţii întreprinderii.
Printre soluţii se numără şi sistarea circulaţiei trenurilor, asta deoarece transportul de pasageri a generat anul trecut pierderi de 114 milioane de lei.
„Cifrele nu-s luate din pod, nu-s desenate, cifrele sunt reale. Doar că atunci când era volumul transporturilor de mărfuri mai mare, acestea erau acoperite din veniturile obţinute din transportul de mărfuri. Transportul de pasageri a fost tot timpul în pierdere. Iată de ce este necesară subvenţionarea din partea statului”, a declarat reprezentantul APP.
Potrivit acestuia, în perioada independenţei, statul nu a subvenţionat transportul de pasageri pe calea ferată. Din cauza tehnicii şi infrastructurii învechite, trasportul de pasageri pe calea ferată generează lunar pierderi 9-13 milioane de lei.
Iar pentru a evita restanţele salariale, anual erau vândute activele întreprinderii, în special, vagoane.
„În 2017 au fost vândute 1700 de vagoane şi achitate salariile. În 2018, au fost casate 500-600 de vagoane”, a menţionat reprezentantul APP.
Deputații s-au arătat indignaţi de propunerea CFM de a suspenda circulația trenurilor locale și suburbane de pasageri, menționând că această hotărâre ar putea genera revolte în rândul cetăţenilor, care nu se vor putea deplasa la serviciu.
”Oamenii vor spune că noi suntem vinovați că au fost suspendată circulația trenurilor locale și suburbane. Este o chestie foarte serioasă”, a declarat deputatul Stela Macari.
În replică, reprezentantul CFM a declarat că 70% din pasagerii care merg cu trenurile locale sunt lucrătorii CFM. „Îi „cătăim” gratis. căci sunt lucrărorii noștri. Ca să nu avem cheltuieli”, a precizat reprezentantul CFM.
Datoriile totale ale CFM sunt estimate în prezent la 450 de milioane de lei, iar raportate la valoarea activelor întreprinderii ar putea duce CFM în prag de faliment.
În opinia deputatului Alexandru Olenic, doar o intervenţie promptă a Guvernului ar putea salva întreprinderea de faliment.
Membrii comisiei s-au pronunţat împotriva suspendării circulaţiei trenurilor locale şi interburbane.
Сomisia parlamentară a decis crearea unei comisii de anchetă privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei”. Drept temei pentru crearea comisiei a servit faptul că, la finele anului trecut, datoria creditoare a CFM constituie circa 460 de milioane de lei. Totodată, restanțele salariale (parțial pentru luna octombrie și luna noiembrie a anului 2020) constituiau 35,5 milioane de lei, pentru contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale și medicale – 26,9 milioane de lei, iar la buget – 5,5 milioane de lei.
Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de până la 60 de zile, raportul cu privire la rezultatele și concluziile anchetei.
În prezent, Calea Ferată are 6800 de angajaţi şi operează călătorii pe direcțiile Chișinău – Bender, Chișinău – Ungheni și Bălți – Ocnița.
Preluat de la: Publika.md