ANI GREI DE PUȘCĂRIE sau AMENZI USTURĂTOARE pentru cei care vor organiza şi participa la CURSE ILEGALE de mașini

După teribilul accident din centrul Capitalei provocat de câţiva vitezomani şi care s-a soldat cu moartea a doi oameni, Ministerul Justiției propune înăsprirea legislaţiei penale. Mai exact, cei care vor organiza şi participa la curse ilegale de mașini riscă amenzi de zeci de mii de lei sau ani grei de puşcărie.

Proiectul privind modificarea Codului Penal a fost plasat pe platforma online guvernamentală pentru consultări publice – particip.gov.md. Astfel, Ministerul Justiţiei propune ca participarea șoferilor la întreceri, concursuri sau antrenamente neautorizate pe drumurile publice soldată cu decesul unei persoane, așa cum s-a întâmplat recent, să fie pedepsită cu închisoare de până la șapte ani.

Dacă șoferul a rănit pe cineva în timpul cursei ilegale atunci el s-ar putea alege cu o amendă de până la 35 de mii de lei sau cu închisoare de până la trei ani. Amenda va creşte până la 67 de mii de lei sau plus încă un an de puşcărie dacă șoferul este beat la volan.

Totodată, ar putea fi sancționați și organizatorii curselor de mașini. Ei ar putea sta doi ani după gratii. Pentru o simplă participare la aceste curse amenda ar putea fi de cel puţin 32 de mii de lei. Proiectul urmează să fie examinat de Guvern şi Parlament.

Amintim că la începutul lunii mai, un şofer de 27 de ani care ar fi participat la o cursă ilegală și s-ar fi luat la întrecere pentru 50 de euro, a provocat un grav accident în centrul Chișinăului. Tânărul a intrat într-o intersecţie la semnalul roşu al semaforului spulberând două maşini, inclusiv un taxi. În urma impactului, taximetristul a murit pe loc, iar pasagerul acestuia s-a stins la spital. Şoferul care s-ar face vinovat de producerea accidentului a primit 30 de zile de arest. El riscă 10 ani de puşcărie. Iniţial, şoferul nu a colaborat cu ancheta, însă vinerea trecută a făcut primele declaraţii în dosarul penal. La o zi de la tragicul accident, pe rețelele de socializare au apărut imagini cu mai mulți șoferi care participau la curse ilegale.


Preluat de la: Publika.md